Antena 3 CNN Externe Scholz a câștigat în fața extremei drepte în alegerile regionale, dar nu are niciun motiv să sărbătorească

Scholz a câștigat în fața extremei drepte în alegerile regionale, dar nu are niciun motiv să sărbătorească

Adrian Dumitru
4 minute de citit Publicat la 12:53 23 Sep 2024 Modificat la 12:56 23 Sep 2024
Olaf Scholz se scarpina pe frunte. Foto: Getty Images
La începutul acestei luni, într-un alt set de alegeri importante în landurile Thuringia și Saxonia, AfD a câștigat în prima și a ajuns pe locul doi în a doua, punând și mai multă presiune pe SPD. Foto: Getty Images

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a reușit să evite o înfrângere dezastruoasă în alegerile regionale din land-ul Brandenburg, duminică, după ce social-democrații săi i-au învins pe extremiștii de dreapta de la AfD în cadrul unui scrutin considerat crucial pentru Germania, scrie Politico.

Victoria nesperată îi dă lui Scholz, care se străduiește să mențină unitatea guvernului său, o nouă șansă, în condițiile în care extrema dreaptă reușește un avans tot mai mare în contextul ultimelor alegeri.

Totuși, cota de popularitate a cancelarului german s-a prăbușit dramatic, iar la fel ca în cazul lui Macron, la începutul verii, partidul său i-a cerut să nu se prezinte în campania electorală, de teama că lipsa sa de popularitate ar putea să-i tragă în jos.

SPD a ieșit pe primul loc la alegerile regionale din Brandenburg, conform primelor proiecții, obținând 30,9%. Pe locul doi sunt neofasciștii AfD cu un scor foarte apropiat de 29,2 procente.

Un nou partid populist de stânga a obținut locul al treilea cu 13,5%. Pe locul al patrulea, la distanță mare de primele două clasate se află CDU, partidul conservator mainstream, care conduce sondajele la nivel național și care ar putea reveni la guvernare după patru ani.

Motive puține de sărbătoare pentru Olaf Scholz

O înfrângere în Brandenburg, o regiune predominant rurală care înconjoară capitala Berlin și pe care SPD-ul a controlat-o de la reunificarea Germaniei din 1990, i-ar fi blocat complet planurile lui Scholz de a urmări obținerea unui nou mandat de cancelar și ar fi pus presiune pe guvern să convoace alegeri anticipate.

În ciuda victoriei, exit-poll-urile usgerează că nici Scholz și nici SPD-ul nu prea au de ce să sărbătorească. În jur de 75% dintre cei care au votat cu SPD spun că nu au făcut-o dintr-o simpatie reală pentru acest partid ci pentru a preveni venirea la putere a neofasciștilor.

Campania a fost dominată de probleme vechi – mai ales imigrația – pe care Scholz nu a putut s-o controleze așa cum ar fi vrut și care au scos la vot pentru AfD o mulțime de votanți nemulțumiți de politicile coaliției de stânga.

Extremiștii au reușit să obțină un scor cu șase procente mai mare față de 2019.

Verzii, partenerul de guvernare al SPD, au avut o prestație extrem de proastă. Primele proiecții arată că formațiunea e pe punctul de a rata pragul de cinci procente necesar pentru a intra în parlamentul local al land-ului. Celălalt partener al SPD, FDP, nu a obținut nici măcar un procent.

Supriza nopții a venit, însă, dinspre partidul de stânga BSW, o formațiune fondată la începutul anului de Sahra Wagenknecht, fostă lideră a partidului Stânga, care și-a fondat propriul partid după o dispută cu vechii aliați politici.

Scorul puternic al BSW pune partidul pe direcția formării unui coaliții locale cu SPD în Brandenburg. Anterior, social-democrații lui Scholz au exclus orice posibilitate de coaliție cu neofasciștii AfD.

La începutul acestei luni, într-un alt set de alegeri importante în landurile Thuringia și Saxonia, AfD a câștigat în prima și a ajuns pe locul doi în a doua, punând și mai multă presiune pe SPD.

Un candidat popular și un ajutor nesperat de la CDU

Victoria SPD-ului în aceste alegeri cruciale se datorează, în mare parte, popularului său lider din Brandenburg, Dietmar Woidke, despre care mai mult de 60% dintre votanți spun că îl simpatizează.

Woidke declara, înainte de alegeri, că va demisiona din funcția de premier al land-ului dacă SPD nu câștigă alegerile.

„Am reușit să obținem o victorie istorică și să revenim din urmă”, a declarat Woidke, vizibil ușurat după rezultatul alegerilor, în contextul în care sondajele recente arătau că AfD conducea în preferințe.

Strategia cheie a lui Woidke în aceste alegeri a fost să-l țină pe Scholz departe de ochii publicului, deși cancelarul locuiește în regiune. Woidke i-a interzis să apară la evenimente de campanie pentru a preveni o prăbușire în preferințele electoratului.

De asemenea, SPD a primit un avantaj nesperat după ce premierul Saxoniei, Michael Kretschmer, de la partidul rival CDU, și-a anunțat susținerea pentru Woidke, spunându-le votanților de centru dreapta că ar avea mai mult sens să voteze cu SPD și să blocheze AfD, decât să-i susțină pe cei de la CDU.

Mișcarea neașteptată și foarte puțin uzuală din partea lui Kretschmer, un personaj popular în estul Germaniei, pare să fi ajutat SPD-ul să câștige la limită, deși a contribuit și la cel mai slab scor al CDU în regiune.

Victoria SPD a venit, în mare parte, ca rezultat al sprijinului din partea votanților de peste 60 de ani, dintre care 37% au votat pentru partid, conform exit-poll-urilor. AfD a condus, în schimb, cu votanții mai tineri – între 30 și 59 de ani – arătând, astfel, cât de mult a reușit partidul să obțină sprijin în ultimii ani.

Liderii AfD au dat vina pe presă pentru rezultatul alegerilor, susținând că posturile publice de televziune au acționat partizan. Totuși, candidatul de la vârful listei AfD din Brandenburg, Hans-Christoph Berndt, spune că e „doar o chestiune de timp” până ce partidul său va prelua puterea.

„Viitorul Germaniei este albastru”, a declarat el, făcând referire la culoarea electorală a AfD.

×
TOP articole
x close