Antena 3 CNN Be EU Schimbări majore pentru sănătatea cetățenilor din Uniunea Europeană: România, obligată să implementeze măsurile până la finele anului viitor

Schimbări majore pentru sănătatea cetățenilor din Uniunea Europeană: România, obligată să implementeze măsurile până la finele anului viitor

Uniunea Europeană lucrează pentru a facilita accesul transfrontalier la date privind sănătatea cetățenilor, personalul medical și cercetătorii în domeniu din spațiul comunitar.

rezerva spital
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Iun 2024   •   10:28

Un efect al acestui demers este că cetățenii statelor din Uniune urmează, într-un viitor apropiat, să aibă acces imediat și fără niciun cost la datele lor de sănătate, în format electronic.

De asemenea, fișele pacienților, rețetele electronice, rezultatele de laborator și rapoartele de externare vor fi disponibile într-un format european comun, care să poată fi accesat de medicii din țara pacientului sau de peste granițe.

În baza formatului european comun, profesioniștii din domeniul sănătății vor avea acces mai rapid la dosarele medicale ale pacienților, chiar dacă aceștia provin dintr-o altă țară a blocului.

Se preconizează că implementarea formatului comun va duce la proceduri administrative mai rapide și mai ieftine. Ar fi vorba despre economii de 11 miliarde de euro în următorii 10 ani, în UE, ca urmare a îmbunătățirii accesului, schimbului și utilizării datelor privind sănătatea.

Toate țările trebuie să înființeze servicii naționale de acces la datele privind sănătatea până la finalul lui 2025, pe baza platformei "Sănătatea mea" și să numească o autoritate pentru sănătatea digitală, care să protejeze drepturile cetățenilor, transmite Antena 3 CNN.

×
Citește mai multe din Be EU
» Vezi toate știrile din Be EU
Cele mai noi știri
Parteneri
x close