Pe 20 ianuarie 2009, Barack Obama, preşedintele ales al SUA va fi investit, iar programul său de guvernare promite schimbare. Schimbare la nivel politic, economic şi diplomatic. Mandatul lui Obama vine începe într-un moment dificil, atât pentru Statele Unite, cât şi pentru celelalte ţări din lume, toate afectate de criza financiară de pe Wall Street.
Pe plan
economic, Barack Obama a promis reducerea impozitelor pentru 95 la sutã dintre cetăţenii americani şi taxarea veniturilor care depăşesc 250.000 de dolari anual. A propus o reducere fiscală anuală de 500 de dolari pentru un salariat şi 1.000 de dolari pentru o familie. Obama promite că va suprima impozitele persoanelor în vârstă, ale cãror venituri nu depăşesc 50.000 de dolari. Obama intenţioneazã să deblocheze suma de aproximativ 50 de miliarde de dolari pentru a construi drumuri şi poduri şi pentru a investi în sistemul educaţional.
Barack Obama a promis acordarea unui credit de 3.000 de dolari pentru fiecare slujbă creată în urmãtorii doi ani în Statele Unite. Preşedintele ales susţine un al doilea plan de relansare economicã în valoare de 60 de miliarde de dolari.
Obama promite să fie fidel ideilor sale de a proteja
mediul înconjurător, dorind să limiteze emisiile de dioxid de carbon şi a piaţa drepturilor de poluare. Şi-a popus să reducă emisiile de dioxid de carbon cu peste 80 la sută până în 2050. Barack Obama vrea să investească 150 de miliarde de dolari în următorii zece ani în dezvoltarea tehnologiilor de energie alternativă, fiind în favoarea forajelor marine limitate.
În
domeniul sănătăţii, preşedintele ales al SUA intenţionează să extindă sistemul de asigurări de sănătate. obligându-i pe angajatori să subscrie pentru toţi salariaţii o asigurare de sănătate. Obama promite, de asemena, să îi taxeze pe aceia care nu vor face acest lucru, finanţând, astfel, un fond public.
Pe
plan diplomatic, Obama promite să încheie conflictul din Irak "într-o marierã responsabilã" în maxim 16 luni. Acesta se declară împotriva instalării unei baze permanente, fiind, totuşi, pregătit să trimită trupe în cazul unei catastrofe sau a unui genocid.
Preşedintele ales al SUA şi-a stabilit ca obiectiv combaterea insurecţiei talibanilor în Afganistan şi eliminarea militanţilor al-Qaida adăpostiţi în zonele din apropierea graniţei cu Pakistanul. Barack Obama a propus sporirea contingentului trimis în Afganistan, care numără în prezent aproximativ 32.000 de militari. Potrivit lui Obama, dacă Statele Unite au în vizor oficiali islamişti, iar autorităţile de la Islamabad sunt reticente sau nu doresc să coopereze, armata americană va trebui să acţioneze singură pe teritoriul pakistanez. Obama a propus şi închiderea bazei de la Guantanamo.
Fostul senator de Illinois este în favoarea unui dialog cu Iranul "dacă este singura modalitate de a reprezenta interesele Statelor Unite". Obama e de părere să acest dialog trebuie să înceapă de la nivelul de bazã. Preşedintele ales al SUA nu se dă în lături nici de la aplicarea sancţiunilor internaţionale pentru a obliga Iranul să facă transparent programul său nuclear.
Barack Obama se declară în favoarea constituirii unui stat palestinian, pentru izolarea grupării Hamas şi a Hezbollah atâta timp cât nu vor renunţa la acţiunile teoriste şi nu vor recunoaşte existenţa statului israelian.
În ceea ce priveşte
planul comercial, Barack Obama a sugerat renegocierea Acordului de Liber Schimb Nord-American (cu Canada şi Mexic). Potrivit programului noului preşedinte, tratatele de liber schimb conţin garanţii privind condiţiile de lucru şi mediu. Obama promite să elimine scutirile fiscale pentru companiile americane delocalizate.
Antena3.ro