Papa Francisc l-a numit sâmbătă pe nunţiul în Venezuela Pietro Parolin, un italian, la conducerea Guvernului Bisericii, în locul controversatului Tarcisio Bertone, înaintea unei reforme aşteptate a Curiei, contestată din cauza lipsei de transparenţă şi unor scandaluri, relatează AFP, conform
Mediafax.
Originar din regiunea Veneţiei şi ordinat preot în 1980, monseniorul Parolin, în vârstă de 58 de ani, era din 2009 nunţiul (ambasadorul Vaticanului) în Venezuela. El îl va înlocui pe monseniorul Bertone în postul de secretar de stat pe 15 octombrie, a anunţat Sfântul Scaun într-un comunicat.
Gestionarea Curiei - Guvernul Vaticanului - de către cardinalul Bertone, în vârstă de 78 de ani, a fost contestată deseori. El a fost ţinta unor atacuri în documente dezvăluite în cadrul scandalului Vatileaks, de către majordomul Papei Benedict al XVI-lea. În cadrul rivalităţilor şi intrigilor de la Vatican, acest salezian a fost acuzat de erori de administrare, opţiuni neinspirate, favoritism, dar fără ca onestitatea să-i fie pusă în discuţie.
El a fost numit în funcţia de secretar de stat în 2006 de către Papa Benedict al XVI-lea, alături de care a traversat tulburările cu care s-a confruntat Biserica în ultimii ani, între care scandaluri de pedofilie, afacerea Vatileaks, reformarea finanţelor Vaticanului, zvonuri despre un "lobby gay".
După ce a fost ales, în martie, Papa argentinian nu a făcut un mister din intenţia de a reorganiza Curia. El a numit o serie de comisari însărcinaţi să analizeze funcţionarea administraţiei centrale a Bisericii şi Băncii Vaticanului.
Direcţiile mari ale reformării Curiei urmează să fie anunţate la începutul lui octombrie. Beneficiind, în prezent, de un rol puternic de supervizare, puterile i-ar putea fi reduse, totuşi, în favoarea unei mai mari ponderi a principiului colegialităţii la Vatican.
"Simt povara răspunderii care îmi revine în vederea unei misiuni dificile şi exigente, în faţa căreia forţele mele sunt sărace, iar capacităţile slabe", a reacţionat, citat în acelaşi comunicat, Parolin, mulţumind Papei pentru "încredere".
Foarte tânăr pentru acest post, Parolin ar putea, apreciază unii observatori, să contribuie la o înnoire a Guvernului Bisericii. El a fost nunţiu în Nigeria (1986) şi Mexic (1989). La întoarcerea la Roma, în 1992, a lucrat la subiecte delicate ca cel al relaţiilor cu China comunistă, Vietnamul şi Israelul.
În opinia expertului în probleme religioase Gianni Valente, Parolin se înscrie "în veritabilul spirit al diplomaţiei vaticane". El "va fi bine plasat pentru a oferi înţelepciunea şi luciditatea sa în vederea promovării păcii" în lume, scrie Valente pe site-ul Vatican Insider.
Tradiţia vrea ca noii papi să înlocuiască, mai mult sau mai puţin rapid, secretarii de stat numiţi de predecesorii lor. Cardinalul Bertone a depăşit deja limita de vârstă (75 de ani), în vigoare, în general, pentru pensionarea acestor prelaţi de rang înalt.
În schimb, Papa a încredinţat sâmbătă conducerea Casei Pontificale - însărcinată cu audienţele şi logistica - unui colaborator apropiat al lui Benedict al XVI-lea, monseniorul Georg Gänswein. Acesta este în continuare secretarul particular al fostului papă german, care s-a retras la o fostă mănăstire în interiorul zidurilor cetăţii Vaticanului, instaurând, după demisia sa, o colaborare inedită între Papa emerit şi Papa în exerciţiu.
În afară de cardinalul Bertone, Papa a confirmat ansamblul membrilor Secretariatului de Stat. Pentru moment, cardinalul Bertone rămâne şambelan, un rol crucial în cazul decesului sau demisiei unui papă.