Antena 3 CNN Externe Scheffer speră că Macedonia va adera la NATO odată cu Albania şi Croaţia

Scheffer speră că Macedonia va adera la NATO odată cu Albania şi Croaţia

Scheffer speră că Macedonia va adera la NATO odată cu Albania şi Croaţia
21 Apr 2008   •   17:41

Aflat în vizită la Skopje, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat că susţine cererea de aderare la Alianţă a Macedoniei, la câteva săptămâni după ce NATO a decis să nu o invite. „Sunt optimist că ceea ce nu s-a putut realiza la summitul de la Bucureşti, se va obţine cât mai curând posibil”, a spus Scheffer, în timpul unei întrevederi cu ministrul de externe al Macedoniei, Antonio Milososki.

În timpul summitului NATO de la Bucureşti, la începutul acestei luni, Macedonia nu a fost invitată să adere din cauza unor neînţelegeri asupra numelui pe care le are cu una dintre membrele NATO, Grecia. Atena susţine că numele „Macedonia” îi aparţine, fiind acelaşi cu denumirea unei provincii din nordul Greciei, şi insistă că nu va permite celor de la Skopje să adere la NATO sau la UE până când această dispută nu este rezolvată.

Scheffer a cerut luni autorităţilor macedonene să rezolve diferendul cu Grecia, pentru a putea adera la Alianţă la 9 iulie, în acelaşi timp cu Croaţia şi Albania. Secretarul general al NATO a cerut autorităţilor macedonene „să vadă dacă o soluţie în privinţa numelui poate fi găsită” până la acea dată.

Macedonenii au fost dezamăgiţi pentru că nu au fost invitaţi să adere la NATO şi ţara se află acum într-o criză politică, alegerile parlamentare fiind chiar programate mai devreme, pentru 1 iunie.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close