Letonia și Lituania ar fi primele vizate pe lista Rusiei în cazul unui atac împotriva NATO și a unei invazii terestre, conform informațiilor alianței militare, citate de Bild și de Moscow Times. American Center on New Generation Warfare a făcut simulări în ce privește un scenariu de atac al rușilor. La dezvoltarea lui au luat parte foștii comandanți șefi ai NATO și SUA în Europa, generalii Philip Breedlove și Ben Hodges.
Conform scenariului, atacul ar urma să înceapă în 2027, iar armata rusă ar începe o ofensivă împotriva Letoniei, cu atacuri simultane în Lituania, folosind exclava Kaliningrad și teritoriul Belarusului ca rampe. În același timp, trupele NATO din țările baltice ar fi forțate să se retragă în așteptarea forței principale.
În cel mai rău scenariu, ar dura zece zile pentru ca întăririle să ajungă în zona balticelor, conform activării articolului 5, prin care membrii Alianței răspund la un atac împotriva unui membru ca la un atac împotriva tuturor. În acest răstimp, armata germană ar acționa ca principala forță pentru apărarea statelor baltice.
În prezent, 800 de soldați germani sunt staționați în Lituania ca parte a grupului de luptă NATO. Forțele de acolo au o cantitate considerabilă de echipament, inclusiv tancuri Leoprd 2. Până la finalul lui 2027, contingentul va fi extins pentru a avea o brigadă întreagă de 4.800 de trupe și 200 de civili, împreună cu 44 de tancuri de tip Leopard 2.
Breedlove spune că principala misiune a acestor soldați și a unităților de rotație din alte țări NATO va fi să „țină pe loc avansul” până ce o forță mai consistentă a alianței ajunge. „Trebuie să tragem cât de mult e posibil de timp. Mai întâi va ajunge sprijinul aerian, apoi flota, apoi forțele terestre”, a spus el.
Conform acestui scenariu, în primele trei zile, Rusia reușește să captureze Lituania și folosește teritoriile ocupate pentru a ataca Lituania, însă un batalion german de tancuri intră pe flanc și oprește pătrunderea trupelor.
În a cincea zi a acestei simulări de război, 44 de tancuri Leopard 2 avansează din Lituania, iar în a șaptea, ele lovesc forțele ruse din spate, avansând dinspre Letonia. Apoi, conform scenariului și acestei strategii, pe parcursul următoarelor trei zile, trupele germane înving armata rusă superioară numeric.
Până la finalul acestei confruntări de zece zile, forțele lituaniene pierd 17 tancuri, 145 de vehicule blindate și 3.650 de soldați, în timp ce forțele invadatoare ruse ar pierde 411 tancuri, 1.019 vehicule blindate și 11.420 de soldați. Totuși, Lituania ar fi „devastată și parțial ocupată” până la venirea întăririlor, conform analizelor.
Cei care au modelat această simulare spun că ea reprezintă cel mai rău caz și că un astfel de deznodământ poate fi evitat prin creșterea cheltuielilor militare la patru procente din PIB, prin desfășurarea mai multor forțe NATO și includerea elicopterelor de atac Apache, dar și prin accelerarea răspunsului Occidental la amenințări.
Anterior, liderii politici și militari ai NATO au avertizat în mod repetat cu privire la un posibil atac al Rusiei. Informațiile în ce privește capacitățile Rusiei de a produce armament și de a reaproviziona armata cu soldați au forțat conducerea NATO să ia în calcul posibiliatea războiului.
Pentru că e posibil ca Vladimir Putin să nu considere suficient un succes pe câmpul de luptă în Ucraina, dar și pentru că el consideră că războiul împotriva Ucrainei face parte dintr-un conflict larg cu Occidentul, dictatorul rus ar putea să vrea să atace un membru NATO pentru a testa aliații și a vedea dacă ei sunt dispuși să se apere între ei, chiar și existând riscul declanșării celui de-Al Treilea Război Mondial.
Oficiali și afaceriști apropiați de Kremlin au confirmat într-o conversație pe această temă cu jurnalistul Mihai Zigar că Letonia și celelalte state baltice ar fi prima țintă a rușilor într-un război cu NATO.