Antena 3 CNN Externe Scenarii pentru cazul în care președintele Iranului nu va supraviețui prăbușirii elicopterului | Forţele armate au fost mobilizate

Scenarii pentru cazul în care președintele Iranului nu va supraviețui prăbușirii elicopterului | Forţele armate au fost mobilizate

Forțele armate iraniene au primit ordin de mobilizare să găsească elicopterul președintelui Ebrahim Raisi. În zonă sunt condiții meteorologice "atât de proaste” încât trei dintre lucrători Semilunii Roșii din Iran sunt și ei dispăruți, a anunţat un oficial.

de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Mai 2024   •   19:41

Update 21:09. Căutările aeriene ale președintelui Iranului au fost întrerupte din cauza vremii

Căutările aeriene ale președintelui iranian Ebrahim Raisi au fost întrerupte pe fondul deteriorării vremii și lăsării întunericului. În tot acest timp, forțele de securitate au fost desfășurate în întreaga capitală Teheran de teama demonstrațiilor.

Babak Yektaparast, purtătorul de cuvânt al organizației serviciilor de urgență, spune că la scurt timp după lăsarea întunericului căutările aeriene au devenit imposibile, potrivit Al Jazeera.

"Din păcate, continuarea operațiunilor aeriene nu a mai fost posibilă din cauza ceții intense din întreaga regiune”, a declarat el, adăugând că au fost trimise mai multe ambulanțe.

Dar oficialul a subliniat că ambulanțele aeriene sunt pregătite în Tabriz și Teheran.

În tot acest timp, forțele de securitate au fost desfășurate în întreaga capitală Teheran de teama demonstrațiilor.

Arabia Saudită, Irak, Turcia și Azerbaidjan și-au exprimat sprijinul și și-au oferit serviciile pentru a ajuta Iranul.

Echipe militare de investigații au fost trimise la locul prăbușirii elicopterului președintelui iranian.

Scenarii pentru cazul în care președintele Iranului nu va supraviețui prăbușirii elicopterului | Forţele armate au fost mobilizate

Mohammad Bagheri, șeful Statului Major al forțelor armate iraniene, a emis un ordin pentru ca toate echipamentele și capacitățile armatei, ale Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) și ale forțelor de ordine să fie folosite pentru a găsi elicopterul prăbușit, în care se afla președintele.

"Forțele armate, armata, IRGC și comandamentul poliției au fost toate prezente în zonă încă din primele ore”, a declarat el, citat de agenția de presă Tasnim, potrivit Mediafax. 

Purtătorul de cuvânt al Semilunii Roșii din Iran a transmis că în zonă sunt condiții meteorologice "atât de proaste” încât trei dintre lucrători Semilunii Roșii din Iran sunt și ei dispăruți.

Agenția Mehr a transmis că 46 de echipe caută elicopterul președintelui Ebrahim Raisi, iar 4 dintre ele s-au apropiat de locul accidentului.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Ali Bahadori Jahromi, a declarat că vicepreședintele Mohammad Mokhber a călătorit la Tabriz împreună cu alți membri ai guvernului, potrivit Al Jazeera.

Jahromi a adăugat că a avut loc o ședință a cabinetului guvernamental, fiind prezentate cele mai recente rapoarte despre elicopterul dispărut.

Scenarii pentru cazul în care președintele Iranului nu va supraviețui prăbușirii elicopterului

În cazul decesului președintelui Iranului, Ebrahim Raisi, vicepreședintele va prelua funcția, cu aprobarea liderului suprem, scrie Al Jazeera.

În cazul unui deces al președintelui iranian, constituția iraniană prevede că primul vicepreședinte - care este acum Mohammad Mokhber - va prelua funcția de președinte, cu aprobarea liderului suprem.

Potrivit ierarhiei politice iraniene, șeful statului este liderul suprem Ali Khamenei, iar președintele este considerat șeful guvernului, al doilea la comandă.

În cazul în care al doilea la comandă moare, atunci primul vicepreședinte va fi la conducere, iar în 50 de zile țara trebuie să meargă la alegeri pentru a alege un nou președinte.

Un elicopter care îl transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi s-a prăbușit, a anunțat duminică televiziunea de stat iraniană.

În elicopter s-ar fi aflat președintele iranian Ebrahim Raisi, ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian, guvernatorul Azerbaidjanului de Est, Malek Rahmati și Ayatollahul Mohammad Ali Ale-Hashem, reprezentantul liderului suprem iranian în Azerbaidjanul de Est.

 

×
Subiecte în articol: presedinte Ebrahim Raisi accident aviatic
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Haos pe Aeroportul Otopeni: Sunt întârzieri la mai multe curse
x close