Serviciul de plată online PayPal a recunoscut, miercuri, că a decis să blocheze contul WikiLeaks în urma unei intervenţii a Departamentului de Stat din SUA, relatează The Guardian în ediţia online. Mai multe companii au luat astfel de decizii, motiv pentru care site-urile lor au fost apoi atacate de hackeri. Potrivit
Reuters, printre acestea se numără MasterCard şi PostFinance.
Vicepreşedintele PayPal, Osama Bedier, a declarat miercuri că site-ul a decis să blocheze contul WikiLeaks în data de 4 decembrie, după ce reprezentanţi ai guvernului american au avertizat compania că este angajată într-o activitate ilegală.
"Departamentul de Stat ne-a spus că sunt activităţi ilegale. A fost foarte direct", a spus Bedier, adăugând că PayPal "respectă reglementările din întreaga lume, pentru a asigura protecţia brandului".
Site-urile care renunţă la WikiLeaks, atacate de hackeriPayPal este prima companie mare care recunoaşte că decizia de suspendare a colaborării cu WikiLeaks vine în urma presiunilor exercitate de autorităţile americane.
În ultimele zile, Visa, Amazon, banca elveţiană PostFinance şi alte companii au anunţat încetarea furnizării de servicii pentru WikiLeaks. Drept urmare, o parte dintre ele au devenit ţinta unor atacuri informatice.
Site-ul MasterCard a fost atacat miercuri, fiind parţial blocat de un grup de activişti online care se prezintă drept Anonymous. Atacul a fost revendicat pe Twitter de userul
@Anon_Operation, care susţine că acţiunea reprezintă răzbunarea pentru decizia MasterCard de a înceta să opereze plăţile în contul WikiLeaks.
Şi site-ul băncii PostFinance a fost atacat luni, după ce a închis unul dintre conturile WikiLeaks, hackerii lansând atacuri şi asupra PayPal, fără a reuşi însă să întrerupă tranzacţiile efectuate prin intermediul site-ului.