Antena 3 CNN Externe Scandalul laptelui din China: Produsele contaminate ar putea exista şi în România

Scandalul laptelui din China: Produsele contaminate ar putea exista şi în România

Scandalul laptelui din China: Produsele contaminate ar putea exista şi în România
25 Sep 2008   •   11:50

Cazul laptelui contaminat cu melamină, care a dus la moartea a patru bebeluşii chinezi şi îmbolnăvirea a peste 50.000, continuă să îngrijoreze autorităţile din lumea întreagă. Un număr mare de state din Asia şi Africa au blocat importurile de produse făcute cu lapte, iar multe dintre statele europene au luat aceleaşi măsuri. Deşi reprezentanţii companiei au negat, se pare că produsele Nestle ar fi contaminate cu melamină.

Statele din Asia au blocat importul de produse din lapte chinez Autorităţile din Indonezia au prezentat o listă cu alte 28 de produse care ar putea fi contaminate cu periculoasa substanţă. Printre acestea se află produse care există şi în România: Snickers, Mars, bomboanele M&M`s, ceea ce ar putea determina autoriăţile din România să ia măsuri asemănătoare celor din celelalte tări ale lumii. Acestea sunt produse ale ?Mars Incorporated?, iar divizia europeană poartă numele de ?Masterfoods? şi are sediul la Bruxelles.

În Singapore, autorităţile au interzis vânzarea şi importul de produse făcute din laptele chinez precum îngheţată, iaurt, ciocolată şi biscuiţi.

Malaezia, Brunei şi Japonia au interzis si ele produsele din lapte chinez, care care ar putea fi infectat cu melamină.

Pe lângă blocarea importurilor, distribuitorii de produse lactate din statele asiatice şi africane au recurs, din proprie iniţiativă, la retragerea de pe piaţă a produselor care ar putea fi contaminate cu melamină, precum bomboane de ciocolată, biscuţi sau iaurturi.

C.E. restricţionează importul de produse din laptele praf chinez
Chiar joi, Comisia Europeană a propus restricţionarea şi testarea produselor care conţin lapte praf din China. Potrivit Reuters, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că autorităţile Uniunii Europene vor testa în proporţie de 100% produsele provenind din China care conţin mai mult de 50% lapte praf şi vor interzice comercializarea tuturor produselor pentru copii şi tineri care conţin lapte.

Produsele derivate din laptele chinezesc, deja interzise în Franţa
?Le Monde?precizează că ministrul francez al agriculturii, Michel Barnier, a solicitat blocarea importurilor de produse lactate care provin din China şi controale minuţioase ale produselor agroalimentare care intră pe teritoriul Franţei.

Joi, reprezentanţii ministerelor de Agricultură şi Economie au declarat că toate produsele ce conţin lapte de origine chineză vor fi retrase de pe piaţa franceză, ca urmare a unei decizii luate de cele două ministere.

Un nou caz grav de îmbolnăvire a unui copil la Hong Kong
Un nou caz de îmbolnăvire a unui copil în urma contaminării cu melamină a fost semnalat de autorităţile din Hong Kong. Acesta este primul caz de îmbolnavire din cauza contaminării cu melamină din afara zonei continentale chineze. Potrivit autorităţilor, fetiţa de trei ani s-a îmbolnăvit după ce a băut lapte importat din China. Cazul din Hong Kong a fost descoperit accidental, deoarece părinţii feţiţei au dus-o preventiv la medic, ştiind că laptele pe care acesta îl băuse putea fi contaminat cu melamină.

Potrivit Yahoo News, autorităţile din lumea întreagă au intrat în alertă după ce oficialii din Hong Kong au confirmat prezenţa melaminei în laptele produs de Nestle. Cum era aşteptat, reprezentanţii multinaţionalei Nestle au negat prezenţa melaminei în produsele sale. Au recunoscut, totuşi, că anumite produse ar putea conţine cantităţi foarte mici din această substanţă, dar că nu pun în pericol viaţa clienţilor. Multe dintre produsele Nestle se află şi pe piaţa agroalimentară din România, iar sănătatea copiilor, care sunt cei mai mari amatori de dulciuri, poate fi pusă în pericol. Rămâne de văzut reacţia autorităţilor române referitoare la acestă situaţie.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: China
Cele mai noi știri
Parteneri
x close