Antena 3 CNN Externe Scandalul care zguduie lumea corporațiilor: Mike Jeffries, fostul CEO A&F, a fost arestat pentru că ar fi violat bărbați

Scandalul care zguduie lumea corporațiilor: Mike Jeffries, fostul CEO A&F, a fost arestat pentru că ar fi violat bărbați

Mike Jeffries, fostul director executiv al A&F, a fost arestat pentru trafic sexual și viol
Mike Jeffries, fostul director executiv al A&F, a fost arestat pentru trafic sexual și violSurse foto: X@beatsinbrief, X@cnnbrk
de Georgiana Adam    |    22 Oct 2024   •   19:33

Mike Jeffries, fostul director executiv al companiei Abercrombie & Fitch, și Matthew Smith, partenerul său britanic, au fost arestați într-un dosar de viol și trafic sexual, relatează BBC.

Autoritățile americane i-au reținut marți pe cei doi, iar FBI și procurorii urmau să dea detalii în legătură cu acest caz, adaugă sursa citată.

"Vom răspunde în detaliu la acuzații după ce actul de acuzare va fi desecretizat (...), dar intenționăm să facem acest lucru în sala de judecată, nu în mass-media", a declarat pentru BBC un avocat al lui Jeffries.

FBI a deschis o anchetă anul trecut, după ce BBC a publicat informații potrivit cărora Jeffries și Smith ar fi exploatat și abuzat sexual mai mulți bărbați la evenimentele pe care le-au găzduit în reședințele lor din New York și în hoteluri din întreaga lume.

Investigația BBC a dezvăluit o operațiune sofisticată care implica un intermediar și o rețea de persoane însărcinate cu recrutarea bărbaților pentru evenimente găzduite de Jeffries și Smith.

În urma investigației jurnalistice, în New York a fost intentat un proces civil în care cei doi parteneri au fost acuzați de trafic sexual, viol și agresiune sexuală.

În cadrul procesului, gigantul internațional al modei Abercrombie & Fitch (A&F) a fost acuzat, de asemenea,  că a finanțat operațiunea de trafic sexual condusă de fostul său director pe parcursul celor două decenii în care acesta s-a aflat la conducere.

Conform legislației americane, traficul sexual include determinarea unui adult să călătorească într-un alt stat federal sau într-o altă țară pentru a întreține relații sexuale în schimbul unor sume de bani, prin folosirea forței, fraudei sau al altor constrângeri.

Avocatul Brad Edwards, care reprezintă unele dintre presupusele victime, a declarat că arestările lui Jeffries și Smith "reprezintă un prim pas uriaș către justiție pentru numeroasele victime care au fost exploatate și abuzate prin intermediul acestei scheme de trafic sexual ce a funcționat timp de mulți ani sub acoperirea oferită de Abercrombie & Fitch".

"Reportajul BBC, împreună cu procesul intentat de firma noastră, care a detaliat operațiunea, sunt la originea acestor arestări. Acesta este rezultatul unui jurnalism de investigație impresionant", a adăugat acest avocat.

BBC a documentat cazul a 12 bărbați aduși la petrecerile lui Jeffries și Smith pentru sex

În cadrul investigației sale, BBC a vorbit cu 12 bărbați care au descris participarea la evenimente ce implicau acte sexuale, organizate pentru Mike Jeffries, în vârstă de 79 de ani, și pentru partenerul său din Marea Britanie, Matthew Smith, în vârstă de 60 de ani, între anii 2009 și 2015.

Opt bărbați care au participat la respectivele evenimente au declarat că au fost recrutați de un intermediar pe care BBC l-a identificat drept James Jacobson, un bărbat de 70 de ani.

Acesta a negat acuzațiile prin intermediul unui avocat.

BBC a intervievat, de asemenea, zeci de alte surse, inclusiv foști angajați ai companiei lui Jeffries.

Unii dintre bărbații cu care a vorbit radiodifuzorul britanic au declarat că au fost induși în eroare cu privire la natura evenimentelor, sau că nu li s-a spus că era vorba de sex. Alții au recunoscut că știau despre implicațiile sexuale, dar că nu au aveau cunoștință în mod precis ce se așteaptă de la ei.

Toți aceștia au fost plătiți pentru participarea lor.

David Bradberry, pe atunci în vârstă de 23 de ani și aspirant la o carieră de model, a declarat că "i s-a explicat clar" că, dacă nu face sex oral cu intermediarul Jacobson, nu se va întâlni cu directorul general al A&F, Mike Jeffries.

"Era ca și cum ar fi vândut notorietate. Iar prețul era conformarea", a mărturisit Bradberry pentru BBC.

El a relatat că a participat ulterior la o petrecere la conacul lui Jeffries din Hamptons, în Long Island, unde l-a întâlnit pe directorul A&F și a făcut sex cu el.

Bradberry a invocat locația izolată și prezența oamenilor lui Jeffries, îmbrăcat în uniforme A&F, pentru a justifica faptul că nu s-a simțit în stare să spună "nu" la actul sexual.

La începutul acestui an, o instanță din SUA a decis că A&F trebuie să acopere costul apărării în instanță a lui Mike Jeffries. Judecătorul a hotărât că acuzațiile de viol și trafic sexual sunt legate de rolul său de corporația specializată în producția de haine pentru tineri. Anterior, însuși Jeffries a dat în judecată fosta sa companie, în contextul în care aceasta a refuzat inițial să-i plătească apărarea.

În plan public, A&F a declarat BBC că actuala conducere a companiei nu era la curent cu acuzațiile la adresa lui Mike Jeffries până când a fost contactată de jurnaliști.

A&F susține că "detestă abuzul sexual și condamnă presupusul comportament" al fostului director și al celorlalți acuzați în dosar.

×
Parteneri
x close