Fotografia îl prezintă pe Kim, moştenitor al dinastiei comuniste nord-coreene fondate în 1948, prezidând o reuniune a consilierilor de rang înalt din sectoarele apărării şi securităţii, săptămâna trecută, consacrată probabil pregătirii unui test nuclear.
Pe masă, la dreapta liderului care fumează o ţigară, se află o scrumieră şi un telefon multifuncţional (smartphone) negru.
Presa sud-coreeană speculează asupra mărcii telefonului. O parte a presei sud-coreene afirmă că este un Samsung, alta că este un HTC (Taiwan), iar alta că este un iPhone al Apple, în condiţiile în care Phenianul critică aproape zilnic "inamicul său declarat" american.
Samsung, numărul unu pe piaţa telefoanelor mobile după unităţile vândute, a dezminţit imediat că ar putea fi vorba despre un Galaxy.
"Nu este un telefon Samsung", a declarat o purtătoare de cuvânt, sugerând că este un HTC.
Agenţia de informaţii sud-coreene a conchis că este vorba într-adevăr de un HTC.
Industria taiwaneză a refuzat să confirme informaţia dar a asigurat că apreciază "susţinerea tututor consumatorilor".
Nord-coreenii trăiesc într-una dintre cele mai izolate şi cenzurate ţări din lume. Ei nu au acces la Internet cu excepţia unei infime minorităţi formate din câteva sute de persoane din rândul elitei şi studenţilor, dar aproximativ un milion dintre ei sunt abonaţi la un serviciu de telefonie mobilă.
Ei nu pot totuşi telefona în străinătate.
Telefoanele mobile au fost introduse în 2008 graţie unui parteneriat cu grupul de telecomunicaţii egiptean Orascom şi o reţea internă a fost deschisă în 2002.