Antena 3 CNN Externe Scandal uriaș în armata Chinei. Șeful unității care răspunde de arsenalul nuclear e acuzat de corupție

Scandal uriaș în armata Chinei. Șeful unității care răspunde de arsenalul nuclear e acuzat de corupție

militari in china
De la venirea sa la putere, preşedintele chinez Xi Jinping a declanşat o campanie anticorupţie. FOTO: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Iul 2024   •   11:17

Un înalt responsabil chinez al Forţei rachetelor, unitate însărcinată cu descurajarea nucleară, este vizat de o anchetă pentru corupţie, a anunţat Xinhua. Sun Jinming a fost exclus din Partidul comunist chinez şi este vizat de o anchetă pentru "grave încălcări ale disciplinei de partid şi ale legilor", a mai relatat Xinhua, utilizând o formulă care desemnează de obicei fapte de corupţie.

Această informaţie a fost făcută publică la finalul celei de a treia plenare a Partidului comunist, o reuniune la vârf de trei zile care s-a încheiat joi.
Beijingul a confirmat, de asemenea, joi, că precedentul comandant al Forţei rachetelor armatei, Li Yuchao, a fost exclus din partid şi este acuzat de "grave încălcări ale disciplinei".

Este pentru prima dată că o anchetă asupra lui Sun Jinming, numit şef al statului major al Forţei rachetelor în 2022, este făcută publică.

De la venirea sa la putere, preşedintele chinez Xi Jinping a declanşat o campanie anticorupţie masivă, scrie Agerpres.

Anul trecut, această campanie a vizat Forţa rachetelor, o unitate care supervizează arsenalul nuclear al Beijingului. Şeful său, Li Yuchao, a fost înlocuit în iulie anul trecut.

Ministrul apărării chinez Li Shangfu a fost demis anul trecut, după numai şapte luni în post şi după ce a dispărut de pe scena publică o lungă perioadă de timp.
El a fost apoi exclus de Partidul comunist pentru că a provocat "un mare prejudiciu" partidului, după acuzaţii de corupţie.

Printre alţi generali în dizgraţie se află Wei Fenghe, care a condus şi el Forţa rachetelor, înainte de a deveni ministru al apărării între 2018 şi 2023. Canalul public CCTV a anunţat în iunie că Wei Fenghe a fost exclus din Partidul comunist şi deferit parchetului pentru presupuse fapte de corupţie.

Forţa rachetelor este o unitate relativ nouă a armatei chineze. Înfiinţarea sa a fost anunţată după o reorganizare majoră a structurii militare chineze.

Aceasta supervizează arsenalul chinez de rachete strategice, atât convenţionale cât şi nucleare, cu un rol care poate evolua de la descurajare la atac, potrivit guvernului.

×
Subiecte în articol: armata coruptie China
Cele mai noi știri
Parteneri
x close