Biserica Anglicană din Australia a recunoscut că a încercat să cumpere tăcerea victimelor unor abuzuri sexuale suferite în copilărie în instituţiile sale, reprezentanţii săi declarându-se întristaţi şi ruşinaţi în urma unui raport guvernamental ce dezvăluie că aproape 1.100 de persoane au depus plângeri în perioada 1980-2015, transmit DPA şi Reuters.
Raportul interimar publicat vineri de comisia regală de anchetă survine la o lună după ce o altă investigaţie cu privire la abuzurile asupra copiilor a scos la iveală că Biserica Catolică din Australia a plătit 276 milioane de dolari australieni (212 milioane USD) drept compensaţii pentru victime începând din 1980.
Potrivit datelor oficiale, în jur de 1082 de plângeri de abuz sexual asupra unor copii au fost făcute între 1980 şi 2015, împotriva a 569 de presupuşi făptaşi, printre care 247 de membri ai clerului, dar şi educatori şi voluntari, în Biserica Anglicană din Australia. Vârsta medie a victimelor abuzurilor era de 11 ani, iar Biserica a plătit compensaţii de aproape 31 milioane de dolari australieni (23 milioane USD).
'Nu i-am crezut pe cei care au făcut dezvăluiri şi am încercat să-i reducem la tăcere. Ne-a păsat mai mult de reputaţia bisericii decât de cei care au fost vătămaţi', a declarat Anne Hywood, secretar general al Bisericii Anglicane, în cursul audierii sale de către comisie, la Sydney. Faptul că Biserica nu i-a protejat întotdeauna pe copiii care i-au fost încredinţaţi a permis ca abuzurile să continue, a admis ea.
'Ne este ruşine să recunoaştem că am acordat atenţie subiectului doar atunci când supravieţuitorii abuzurilor au devenit o ameninţare pentru noi', a declarat ea comisiei.
La rândul său, arhiepiscopul de Melbourne, Philip Freier, primatul Bisericii Anglicane din Australia, a recunoscut că datele sunt şocante.
'Suntem profund ruşinaţi de multiplele feluri în care i-am abandonat pe supravieţuitori, atât în felul în care am acţionat, cât şi în felul în care nu am acţionat', a declarat el.
Datele nu indică însă numărul total al cazurilor de abuz sexual din instituţiile Bisericii Anglicane din Australia, întrucât mulţi supravieţuitori nu au raportat autorităţilor abuzurile la care au fost supuşi, a menţionat Gail Furness, consilieră a comisiei.