Instituția precizează că a solicitat încă din 13 februarie date de la Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării și de la Poliția de Frontieră.
În funcție de răspunsurile autorităților române de resort, ministerul menționează că va întreprinde "imediat" demersurile diplomatice necesare, în cazul în care va rezulta că au fost derulate activități având ca scop adâncirea rutei de navigație.
De asemenea, MAE precizează că a transmis în cursul anului trecut atât Comisiei Europene, cât și autorităților ucrainene că autoritățile române nu sunt de acord cu propunerea de includere a brațelor Chilia și Bâstroe ale Dunării în rețeaua transeuropeană de transport - propunere a cărei realizare este urmărită de Ucraina încă din anul 2014.
Ministerul român și-a justificat opoziția arătând că este necesar ca proiectul canalului de navigație realizat de Ucraina să respecte strict prevederile de drept internațional aplicabile, și mai ales reglementările în materie de protecție a mediului.
Precizările MAE vin la o zi după ce ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat că sunt semnale că Ucraina desfășoară lucrări de dragare pe Bâstroe.