Antena 3 CNN Externe Scandal privind numele Golfului Persic: Iran ameninţă cu interzicerea zborurilor peste Golf

Scandal privind numele Golfului Persic: Iran ameninţă cu interzicerea zborurilor peste Golf

Scandal privind numele Golfului Persic: Iran ameninţă cu interzicerea zborurilor peste Golf
24 Feb 2010   •   18:00

Iran ameninţă că va interzice companiilor aeriene să aterizeze în ţară dacă nu recunosc că întinderea de apă ce separă statul de vecinii săi se numeşte Golful Persic. Această iniţiativă va fi primită cu rezistenţă din partea altor state ce îl înconjoară, toate arabe şi pentru care acesta se numeşte Golful Arab.
De asemenea ar putea pune probleme şi altor ţări care nu acordă niciun interes numelui atribuit -şi drept urmare nu s-au gândit cum să descrie lacul pe diagramele şi hărţile de bord.
Compromisul convenţional pentru cei neimplicaţi- numele de "Golful" - ar putea să nu mai fie de ajuns.
Lupta în privinţa numelui a luat amploare de când statele din lumea islamică, adesea aflate în dispute una cu alta dar şi cu ţări non-islamice, au decis să organizeze o mini-Olimpiadă în luna aprilie.
"Jocurile Solidarităţii Islamice" au fost anuzlate după ce gazdele iraniene au folosit termenul ?Golful Persic" pe medalii, iar când statele arabe au protestat, au refuzat să cedeze.
Potrivit presei iraniene, o stewardesă din Grecua a fost recent concediată de o companie locală şi deportată după ce a fost impicată într-o dispută tema numelul cu un pasager. Drept urmare. ministrul Transporturilor Hamid Behbahani a emis un decret prin care folosirea descrierii de ?Persic? va fi obligatorie pentru toate companiile aeriene care vin în ţară- majoritatea din Dubai.
"Companiile aeriene din ţările din Sudul Golfului Persic ce zboară în Iran sunt avertizate să folosească termenul de Golf Persic la afişajele electronice de la bord. Altfel vor avea interdicţie în spaţiul aerian iranian, la început pentru o lună, iar o repetiţe va duce la revocarea permiselor de zbor.."
Numele Golfului este de această dată un subiect în care Occidentul susţine Teheranul. La apogeul Imperiului Peris al lui Darius şi Xerxes cel Mare, istoricii greci numeau întinderea de apă Golful Persic, iar numele a rămas de atunci.
ONU de asemenea îl numeşte în acest mod.

Antena3.ro

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close