Antena 3 CNN Externe Scandal la vârf în Irlanda de Nord. Soţia premierului acuzată că şi-a favorizat ilicit amantul

Scandal la vârf în Irlanda de Nord. Soţia premierului acuzată că şi-a favorizat ilicit amantul

Scandal la vârf în Irlanda de Nord. Soţia premierului acuzată că şi-a favorizat ilicit amantul
10 Ian 2010   •   14:51

Guvernul din Irlanda de Nord este zguduit de un mare scandal. De această dată nu mai este vorba de conflictul dintre catolici şi protestanţi, ci de o criză familială cu repercusiuni politice. Iris Robinson, soţia premierului nord-irlandez şi ea însăşi deputată, va demisiona din Parlament după ce s-a aflat că şi-a favorizat ilicit amantul, cu aproape 40 de ani mai tânăr.

Premierul nord-irlandez Peter Robinson şi soţia sa Iris, căsătoriţi din 1970 şi cu trei copii adulţi, păreau un cuplu unit şi de succes. Iris era colegă cu soţul său în cel mai mare partid protestant din Ulster, pe care-l reprezenta atât în parlamentul de la Londra cât şi în cel local. Acum, însă, imaginea unei familii fără cusur s-a prăbuşit în doar câteva zile.

BBC a declanşat scandalul când a dezvăluit că Iris Robinson obţinuse, în mod ilicit, un credit de 50.000 de lire sterline de la doi promotori. Beneficiarul nu era altul decât amantul ei în vârstă de 21 de ani, care dorea să-şi deschidă o cafenea.

Dezvăluirile neplăcute au continuat: s-a aflat că Iris Robinson a încercat, anul trecut, să se sinucidă, după ce i-a mărturisit soţului său relaţia extraconjugală. Politicienii au început să se întrebe cât ştia premierul însuşi despre afacerile necurate ale amantului soţiei sale. Robinson a respins, însă, orice ilegalitate.

Partidul protestant a obligat-o, însă, pe Iris Robinson să-şi cedeze ambele mandate parlamentare. Şi viitorul premierului este tot mai nesigur, deşi eventuala sa demisie poate destabiliza guvernul din Ulster, o coaliţie între protestanţi şi catolici - cândva adversari neîmpăcaţi.



Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close