Potrivit relatărilor din presa locală, peste 2000 de elevi cu vârste de 13 şi 14 ani au trebuit să scrie un "eseu argumentativ", în care să spună ce cred ei despre Holocaust. "Fie a fost un eveniment real în istorie sau mai degrabă, a fost o manevră politică persuasivă, creată să influenţeze sentimentele omenirii şi îmbogăţirea unor indivizi", transmite San Bernardino Sun.
Eseul a fost dat ca temă de profesorii care predau cursuri legate de jurnalul Annei Frank, cea care a murit în lagărul de concentrare de la Auschwitz.
În timpul unei şedinţe publice, preşedintele bordului director, Joanne Gilbert, a declarat că îşi asumă întreaga responsabilitate pentru tema dată elevilor, pe care acum o consideră "total nepotrivită".
Şcoala a retras deja aceste lucrări şi a numit desemnarea acestei teme o "eroare nefericită"
Cum era de aşteptat, reacţia grupurilor evreieşti şi organizaţiile anti-discriminare nu au întârziat să apară şi au criticat vehement şcoala cu pricina.
Drept răspuns la acest val de protest, conducerea şcolii a dispus ca opt dintre profesorii săi să viziteze Muzeul Toleranţei din Los Angeles şi a anunţat că vor fi modicate unele practici de învăţământ.
"Nu înţeleg de ce este necesar ca un fapt istoric să fie subiectul unei astfel de dezbateri", a spus Suzanne Singer, rabin la Temple Beth El din Riverside.
Conform datelor oficiale, 6 milioane de evrei au fost ucişi de regimul german nazist, în perioada 1933-1945. Menţionăm că în unele ţări, negarea Holocaustului este considerată infracţiune şi se pedepseşte conform legii.