Antena 3 CNN Externe Scandal în Suedia, unde începe vânătoarea lupilor. Țara vrea să reducă la jumătate numărul lor, deși sunt pe cale de dispariție

Scandal în Suedia, unde începe vânătoarea lupilor. Țara vrea să reducă la jumătate numărul lor, deși sunt pe cale de dispariție

G.M.
2 minute de citit Publicat la 12:51 01 Ian 2025 Modificat la 12:52 01 Ian 2025
lupi
Suedia vrea să reducă la jumătate numărul lupilor – specie protejată pe cale de dispariție -, și a autorizat vânătoarea acestora începând de joi. FOTO: Getty Images

Suedia vrea să reducă la jumătate numărul lupilor – specie protejată pe cale de dispariție -, și a autorizat vânătoarea acestora începând de joi, scrie The Guardian.

Guvernul suedez a dat undă verde pentru uciderea a cinci familii întregi de lupi, în total 30 de exemplare, într-o vânătoare despre care susținătorii drepturilor animalelor reclamă că este ilegală în conformitate cu legislaţia UE. Conform Convenţiei de la Berna, populaţiile speciilor protejate nu pot scădea sub un nivel durabil.

Populaţia de lupi din Suedia a scăzut cu aproape 20% în perioada 2022-23, iar în prezent sunt înregistraţi 375 de lupi. Scăderea se datorează presiunii crescute a vânătorii, iar guvernul a anunţat la începutul acestui an că intenţionează să înjumătăţească populaţia, la 170.

Specia este inclusă pe lista roşie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii ca fiind pe cale de dispariţie.

Planurile fac parte dintr-o tendinţă mai largă, UE intenţionând să relaxeze normele privind omorârea lupilor, permiţând ţărilor să crească numărul de exemplare pe care le pot ucide.

Comisia Europeană are în vedere revizuirea directivei sale privind habitatele pentru a reflecta faptul că numărul lupilor a crescut, în special în regiunile alpine şi împădurite din Scandinavia şi Europa Centrală. Fermierii spun că populaţia crescută reprezintă o ameninţare pentru animale, cum ar fi oile.

La începutul lui decembrie 2024, membrii Convenţiei de la Berna privind conservarea vieţii sălbatice şi a habitatelor naturale din Europa au votat pentru schimbarea statutului lupilor din specie „strict protejată” în specie „protejată”. Această modificare va intra în vigoare la 7 martie 2025 şi va facilita modificarea de către UE a directivei privind habitatele pentru a permite împuşcarea mai multor lupi.

Însă ecologiştii au declarat că, în loc să schimbe legile pentru a permite sacrificarea lupilor, fermierii pot lua măsuri preventive cu garduri electrice.

„Suntem foarte critici faţă de strategia pe care o urmează acum UE. Dacă UE dă curs ultimei decizii a Convenţiei de la Berna prin modificarea statutului de protecţie al lupului în directiva privind habitatul, rezultatul va fi foarte negativ nu numai pentru lupi, ci şi pentru întreaga faună din Europa.

În Suedia, aceasta nu va avea niciun impact imediat asupra populaţiei de lupi, deoarece guvernul suedez ignoră în mod flagrant din 2010 statutul de protecţie specială al lupului, permiţând o vânătoare anuală cu cotă autorizată şi încălcând astfel legislaţia UE. Am depus o plângere oficială la Comisia Europeană, care a condus la o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva Suediei, fără niciun rezultat până în prezent”, a declarat Magnus Orrebrant, preşedintele Asociaţiei suedeze a carnivorelor.  

Léa Badoz, ofiţer de programe pentru viaţa sălbatică la Eurogroup for Animals, un grup de lobby, a declarat „Lupul este, din păcate, ultimul pion politic, victimă a dezinformării. Reducerea gradului de protecţie nu va rezolva problemele de coexistenţă şi nici nu va ajuta fermierii".

×
TOP articole
x close