Antena 3 CNN Externe Scandal în Italia. O revistă susţine că pe piaţă sunt 70 de milioane de litri de vin toxic

Scandal în Italia. O revistă susţine că pe piaţă sunt 70 de milioane de litri de vin toxic

Scandal în Italia. O revistă susţine că pe piaţă sunt 70 de milioane de litri de vin toxic
05 Apr 2008   •   11:35

După scandalul brânzei mozzarella, contaminate cu dioxină, agricultura italiană se confruntă cu o criză şi mai gravă. Revista L'Espresso dezvăluie că unii producători necinstiţi au pus în vânzare cel puţin 70 de milioane de litri de vin contrafăcut şi chiar toxic. Afacerea ar fi controlată de grupările mafiote din sudul Italiei.
Revista italiană susţine că milioane de sticle sau cutii de vin ieftin, aflate pe piaţă, conţin, de fapt, un amestec otrăvitor în care intră cel mult o treime de vin adevărat. Restul ar fi constituit din apă de izvor, dar şi din substanţe de-a dreptul ucigaşe: îngrăşăminte chimice şi chiar acid clorhidric. În atenţia justiţiei se află 20 de firme, dintre care unele sunt controlate de mafia din Taranto, Sacra Corona Unita.

Magistraţii italieni au pus, de curând, sub anchetă şi un vin mult mai celebru şi scump, Brunello di Montalcino, produs în Toscana. Se bănuieşte că producţia acestui vin prestigios a fost sporită ilegal prin folosirea unor struguri din soiuri mai ieftine.

Scandalurile au pus în alertă Comisia Europeană, care a cerut informaţii de la Roma. Ministrul Agriculturii afirmă că „lumea vinului italian este sănătoasă şi dinamică” şi nu trebuie să sufere din cauza câtorva răufăcători. Iar unii negustori de vin din Roma nu ezită să vorbească de un complot pus la cale de concurenţii din alte ţări europene renumite pentru vinurile lor.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close