Antena 3 CNN Externe Președintele Javier Milei nu va merge la summitul Mercosur. Bolivia şi-a rechemat ambasadorul în Argentina pentru consultări

Președintele Javier Milei nu va merge la summitul Mercosur. Bolivia şi-a rechemat ambasadorul în Argentina pentru consultări

BeFunky-collage - 2024-07-02T003329.833
Milei declanșează un scandal diplomatic cu Bolivia și ignoră summitul Mercosur / sursă foto: Profimedia Images
de Roxana Mihăiescu    |    02 Iul 2024   •   00:34

Bolivia şi-a rechemat luni ambasadorul în Argentina pentru consultări, după un nou scandal diplomatic declanşat de preşedintele Javier Milei, care nu va merge la summitul Mercosur, unde urma să se întâlnească cu preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, notează AFP, potrivit Agerpres.

„Preşedinţia respinge falsa denunţare a unei lovituri de stat făcută de guvernul bolivian, confirmată astăzi ca falsă”, a informat un comunicat al biroului preşedinţiei argentiniene dat publicităţii în cursul nopţii de duminică spre luni.

Fostul preşedinte bolivian Evo Morales l-a acuzat duminică pe succesorul său Luis Arce că a „minţit” în legătură cu o „auto-lovitură de stat” în La Paz. Luis Arce a insistat la sfârşitul săptămânii că „în mod clar” miercuri a avut loc "o lovitură de stat militară eşuată".

În semn de nemulţumire faţă de poziţia exprimată de preşedintele Milei, Bolivia şi-a rechemat luni ambasadorul în Argentina pentru consultări.

Totodată, Ministerul bolivian de Externe bolivian l-a convocat pe ambasadorul argentinian la La Paz pentru a-l informa cu privire la „respingerea fermă a declaraţiilor” făcute de biroul preşedintelui Milei.

Şeful statului argentinian a provocat deja scandaluri diplomatice cu Brazilia şi Spania şi cu liderii lor de stânga, preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva şi premierul spaniol Pedro Sanchez.

Printre altele, Javier Milei l-a descris pe omologul său brazilian drept un „mic stângist” cu un „ego inflamat”.

Cei doi urmau să se întâlnească pe 8 iulie la Asuncion cu ocazia summitului Mercosur. Însă, luni, preşedinţia argentiniană a anunţat că, „din motive de agendă”, Milei nu va merge la summitul blocului comercial format din Brazilia, Argentina, Paraguay, Uruguay şi Bolivia.

La sfârşitul lui mai, Spania şi-a retras ambasadorul la Buenos Aires după criza diplomatică declanşată de Javier Milei care a afirmat despre soţia premierului Sanchez că este o „femeie coruptă”.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Casa Albă neagă informațiile că Biden se gândește să se retragă
x close