Antena 3 CNN Externe Scafandru ucrainean acuzat că a pus explozibili pe conductele Nord Stream. Germania a emis mandat de arestare european pe numele lui

Scafandru ucrainean acuzat că a pus explozibili pe conductele Nord Stream. Germania a emis mandat de arestare european pe numele lui

explozie conducta nord stream
Rămâne un mister cine se află în spatele exploziilor care au distrus trei din patru conducte Nord Stream. FOTO: Hepta
de G.M.    |    14 Aug 2024   •   12:06

Germania a emis un mandat de arestare european împotriva unui instructor de scufundări ucrainean care ar fi făcut parte dintr-o echipă care a sabotat gazoductul Nord Stream.

Anchetatorii germani consideră că ucraineanul, care cel mai recent ar fi trăit în Polonia, a fost unul dintre scafandrii care au amplasat dispozitive explozive pe conducte care leagă Rusia de Germania în adâncurile Mării Baltice, în septembrie 2022, potrivit jurnalelor SZ şi Die Zeit şi postului ARD, care citează surse care au dorit să rămână anonime, scrie Agerpres.

Procuratura generală germană nu a făcut comentarii cu privire la acest subiect.

Germania a solicitat Poloniei în iunie arestarea bărbatului, mai scriu media citate.

La rândul să, procuratura poloneză a refuzat să facă comentarii. Revista Spiegel a scris miercuri, citând surse de securitate, că se crede că suspectul a părăsit Polonia.

În cadrul aceleiaşi anchete, autorităţile germane au identificat de asemenea un bărbat şi o femeie, tot scafandri-instructori ucraineni, dar deocamdată nu au emis mandate de arestare împotriva lor, au mai indicat SZ, Zeit şi ARD.

Rămâne un mister cine se află în spatele exploziilor care au distrus trei din patru conducte, devenite un controversat simbol al dependenţei germane de gazul rus, după invazia rusă din Ucraina din februarie 2022. Rusia şi Occidentul s-au acuzat reciproc, respingând totodată vreo responsabilitate.

O anchetă suedeză a dus la găsirea de urme de explozibil pe mai multe obiecte recuperate de la locul exploziilor, confirmând că acestea au fost deliberate.

În ianuarie 2023, Germania a percheziţionat o navă care ar fi fost utilizată la transportul explozibililor şi a informat ONU că este posibil ca scafandri antrenaţi să fi ataşat dispozitive explozive pe conducte, la o adâncime de 70-80 de metri.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close