Ţările în cauză, Cuba, Maroc, Rusia, Kazahstan, Irak şi China nu au oferit un motiv ca justificare a refuzului, se arată în comunicat.
Mai mult decât atât, alte 16 ţări nu au confirmat înă participarea la eveniment, deşi termenul limită a expirat joi, 18 noiembrie.
Reperezentanţi ai Comitetului norvegian au declarat că autorităţile de la Beijing au declanşat o campanie "fără precedent" pentru a boicota ceremonia de la Oslo.
"Nu cunosc niciun exemplu în care o tara a incercat, atat de activ si de direct, sa tina deoparte ambasadorii de la ceremonia Nobel", a spus Geir Lundestad, reprezentantul Comitetului Nobel din Norvegia.
Autorităţile chineze au avertizat comunitatea internaţională pentru a nu îl susţine pe Liu Xiaobo, spunând că vor exista „consecinţe” pentru statele care îl vor susţine pe Xiaobo în timpul ceremoniei de decernare a premiului.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat joi ca Romania nu va trimite seful misiunii diplomatice la ceremonie, ci va desemna o alta persoana.
Ministrul Teodor Baconschi a declarat că România nu va trimite "şeful misiunii" la ceremonia de decernare, ci o altă persoană.
"Noi nu ne temem nici de represalii, nici de altceva, dar în acelaşi timp înţelegem de mulţi ani sensibilităţile prietenilor noştri chinezi.(...) Cred că chestiunea decernării premiului a fost un act de libertate în Europa din partea Fundaţiei Nobel. (...) Nu vom fi acolo cu şeful de misiune. Vom vedea pe cine trimitem, dar nu va fi şeful misiunii", a declarat Baconschi.
Ştirea cu privire la atribuirea premiului Nobe pentru pacel lui Liu Xiaobo a ajuns în presa din întreaga lume, mai puţin în China, unde Guvernul a cenzurat-o pe majoritatea site-urilor de pe internet. Căutarea după cuvintele-cheie "premiu Nobel, pace, Liu Xiaobo" nu oferea niciun rezultat pe marile portaluri de informaţie şi motoare de căutare ca Sina, Sohu şi Baidu. Mai mult decât atât, jurnalul de seară al postului oficial de televiziune CCTV s-a deschis cu informaţii despre inundaţiile din insula chineză Hainan.
Cenzura faţă de opiniile care critică Guvernul sau evocă problema drepturilor omului este foarte activă în China, din cauza comunismului practicat. Site-urile sensibile politic sunt cenzurate, iar autorităţile controlează îndeaproape Internetul pentru a stopa opiniile contrare celor ale conducerii.