Antena 3 CNN Externe Șase morți în Japonia, unde au fost "ploi torenţiale de o amploare fără precedent" într-o zonă deja afectată de seismul din 1 ianuarie

Șase morți în Japonia, unde au fost "ploi torenţiale de o amploare fără precedent" într-o zonă deja afectată de seismul din 1 ianuarie

inundatii in japonia
ase morți în Japonia, unde au fost "ploi torenţiale de o amploare fără precedent" . FOTO X Uncensored News
de Georgiana Marina    |    23 Sep 2024   •   07:50

Şase persoane au murit în inundaţiile şi alunecările de teren care au lovit centrul Japoniei în weekend, au anunţat luni autorităţile locale. Zona era deja afectată de cutremurul din 1 ianuarie, care a provocat moartea a peste 370 de persoane.

Canalul de televiziune NHK şi alte media vorbesc despre şase morţi, în timp ce un responsabil al echipelor de salvare a vorbit despre "un mort şi cinci persoane în stop cardio-respirator", după trecerea ploilor torenţiale în departamentul Ishikawa, deja puternic lovit după cutremurul de la 1 ianuarie.

Termenul "stop cardio-respirator" este folosit în Japonia pentru a se referi la persoane decedate, dar al căror deces nu a fost constatată oficial de un medic, scrie Agerpres.

Agenţia meteorologică japoneză a plasat departamentul Ishikawa la sfârşitul săptămânii sub alertă maximă cu "ploi torenţiale de o amploare fără precedent". Precipitaţiile au depăşit 540 mm între sâmbătă şi duminică în Wajima, cele mai abundente precipitaţii continue înregistrate de la începutul înregistrărilor în 1976.

Potrivit autorităţilor locale citate de NHK, doi muncitori care lucrau la un drum afectat de cutremur au fost găsiţi morţi în urma unei alunecări de teren, în timp ce colegii lor au reuşit să se adăpostească într-un tunel. În Wajima, un oraş de coastă din prefectura Ishikawa, trupul unui bărbat a fost scos dintr-un râu. În Suzu, un alt oraş din regiune, o persoană a fost găsită sub dărâmăturile casei sale îngropate de o alunecare de teren.

Două persoane sunt încă date dispărute.

În weekend, zeci de râuri au ieşit din matcă, provocând pagube imense în zone deja afectate de cutremurul din 1 ianuarie, care a provocat moartea a cel puţin 374 de persoane.

Autorităţile locale din prefectura Ishikawa, pe coasta Mării Japoniei, au cerut evacuarea a aproximativ 110 000 de persoane, în timp ce meteorologii au emis o alertă de urgenţă maximă pentru regiune.

Pe lângă clădirile inundate, numeroase alunecări de teren au blocat drumurile, în timp ce aproximativ 6.200 de locuinţe au rămas fără electricitate şi cel puţin 1.700 de locuinţe nu aveau apă curentă.

„În decurs de aproximativ treizeci de minute, apa a ţâşnit pe stradă şi a ajuns rapid la jumătate din înălţimea maşinii mele”, a declarat Akemi Yamashita, o locuitoare din Wajima în vârstă de 54 de ani. „Vorbeam cu alţi locuitori din Wajima şi mi-au spus: „Este atât de sfâşietor să trăieşti în acest oraş”. Am avut lacrimi în ochi când am auzit asta”, a spus ea, descriind cutremurul şi inundaţiile ca pe ceva «desprins dintr-un film».

Inundaţiile impresionante au afectat numeroase locuinţe, inclusiv opt centre de locuinţe temporare din Wajima şi Suzu, unde încă trăiesc victime ale cutremurului cu magnitudinea de 7,5 de la începutul acestui an. Armata a fost chemată să sprijine întreaga regiune rurală de-a lungul Mării Japoniei.

Precipitaţiile din Japonia au atins niveluri record în ultimii ani în mai multe părţi ale ţării, inundaţiile şi alunecările de teren provocând uneori decese.

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close