Sarkozy şi-a anunţat oficial candidatura în jurnalul televizat cu cea mai mare audienţă din Franţa. El a spus că, dacă nu ar solicita din nou încrederea electoratului, ar simţi că-şi abandonează postul, în plină criză fără precedent în Franţa şi în toată lumea.
"Cine şi-ar putea închipui că un căpitan de navă, aflată în mijlocul furtunii, ar spune: Nu, am obosit, renunţ, mă opresc", a subliniat Sarkozy.
Acesta a mai adăugat că, din cauza crizei, nu a putut face toate reformele pe care le-ar fi dorit, ceea ce este un motiv în plus de a dori un nou mandat.
"Trebuie ca francezii să înţeleagă problema esenţială care li se pune: că, dacă Franţa este puternică, şi ei vor fi protejaţi." a completat preşedintele Franţei.
Principalul adversar electoral al preşedintelui, Francois Hollande, este favoritul sondajelor atât pentru primul, cât şi pentru al doilea tur de scrutin. Aşa că şi-a permis să trateze cu ironie anunţul lui Sarkozy.
Partizanii preşedintelui speră că anunţul îi va redresa popularitatea, care este în cădere liberă. Comentatorii independenţi nu sunt însă de aceeaşi părere. Rata opiniilor defavorabile faţă de el este de 63%, ceea ce este cam cea mai mare din toţi preşedinţii care au candidat la realegere.
Sarkozy va încerca, în primul rând, să-i atragă pe alegătorii de dreapta care, dezamăgiţi, s-au îndreptat către candidata extremei drepte, Marine Le Pen.
Nicolas Sarkozy nu este singurul preşedinte care compară statul cu o navă aflată în mijlocul unei furtuni. Preşedintele Traian Băsescu a avut un discurs asemănător în intervenţia cu românii pe care a avut-o de la declanşarea protestelor.
"În ce mă priveşte, sunt de meserie comandant de navă şi n-am ratat niciodată destinaţia. N-o s-o ratez nici acum, cu România. Preşedinţii nu pot să demisioneze în perioadă de criză, obiectivul major e să-ţi asumi asta şi să duci criza mai departe, deci nu iau în considerarea acest lucru decât dacă va fi neapărat nevoie" a declarat Traian Băsescu.