Antena 3 CNN Externe Sarkozy vrea "să scoată UE din paralizie"

Sarkozy vrea "să scoată UE din paralizie"

Sarkozy vrea "să scoată UE din paralizie"
17 Mai 2007   •   08:23

Noul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, şi-a început mandatul printr-o vizită cu valoare simbolică la Berlin. Întâmpinat cu multă căldură de cancelarul german Angela Merkel, Sarkozy s-a pronunţat pentru acţiuni urgente care "să scoată Uniunea Europeană din paralizie".

Ceremonia predării puterii a fost însoţită, conform tradiţiei, de 21 de salve de tun. Devenit, oficial, preşedinte, Sarkozy şi-a salutat admiratorii pe marea arteră Champs-Elysees. Au urmat alte momente protocolare la Arcul de Triumf, la monumentul generalului De Gaulle şi la un memorial al Rezistenţei împotriva nazismului.

În spiritul dinamic pe care doreşte să-l imprime mandatului său, Sarkozy a făcut prima vizită în străinătate la doar câteva ore după învestitură. Schimbarea de stil s-a remarcat îndată după sosirea la Berlin: spre deosebire de Chirac, Sarkozy nu i-a sărutat mâna Angelei Merkel dar a îmbrăţişat-o călduros. El a dat asigurări că politica Franţei nu se va deplasa spre o relaţie privilegiată cu Statele Unite.

Sarkozy a promis, totodată, să ajute la depăşirea crizei create prin respingerea Constituţiei Europene la referendumurile din Franţa şi Olanda. Deocamdată, Sarkozy şi Merkel au poziţii uşor diferite faţă de un eventual nou tratat constituţional, dar cei doi lideri speră să se pună de acord până la Consiliul European din iunie.

Observator

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close