Antena 3 CNN Externe Sarkozy susţine ancheta privind armamentul trimis Libiei

Sarkozy susţine ancheta privind armamentul trimis Libiei

Sarkozy susţine ancheta privind armamentul trimis Libiei
04 Aug 2007   •   15:02

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy s-a pronunţat în favoarea unei anchete parlamentare asupra acordurilor semnate recent între Franţa şi Libia în domeniul armamentului. Opoziţia de la Paris îl acuză pe preşedinte că a oferit Libiei armament modern în schimbul eliberării infirmierelor bulgare care fuseseră condamnate la moarte. Partidul socialist francez, din opoziţie, a deschis focul criticilor după ce Libia a anunţat semnarea unor contracte importante pentru cumpărarea de armament de la grupul european EADS după doar 6 zile de la extrădareainfirmierelor. Valoarea totală a contractelor se apropie de 300 de milioane de euro. Franţa este un acţionar major în grupul EADS, iar preşedintele Sarkozy şi soţia sa s-au implicat personal în eliberarea infirmierelor bulgare deţinute în Libia mai bine de opt ani.

Guvernul francez susţine că viitoarele livrări de arme nu au nici o legătură cu eliberarea infirmierelor, contractele nefiind semnate oficial. Există doar o scrisoare de intenţie a Libiei, pentru cumpărarea unor rachete, care a fost aprobată de o comisie ministerială încă din februarie şi o scrisoare de intenţie pentru sisteme radio.

Guvernul a menţionat că Libia nu se mai află sub embargou şi este o piaţă dorită de toţi marii producători de armament. În replică, opoziţia susţine că este "imoral" să se vândă arme regimului de la Tripoli. Socialiştii îl critică mai ales pe fostul lor coleg de partid Bernard Kouchner, trecut de partea preşedintelui Sarkozy, care l-a numit ministru de externe.

Cu doar câteva ore înainte să se afle despre contractele de armament, Kouchner afirma că Franţa nu a oferit Libiei nici o compensaţie pentru eliberarea infirmierelor bulgare.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close