Antena 3 CNN Externe Sarkozy sparge regulile Uniunii Europene

Sarkozy sparge regulile Uniunii Europene

Sarkozy sparge regulile Uniunii Europene
10 Iul 2007   •   08:31

Premieră pentru ?zona euro?: în mod excepţional, un şef de stat a luat parte la reuniunea miniştrilor de finanţe ai ţărilor ce folosesc moneda europeană. Preşedintele Franţei, Nicholas Sarkozy, a ţinut să le prezinte personal miniştrilor programul său de relansare economică. Sarkozy a susţinut, în acelaşi timp, alegerea la conducerea FMI a unui francez, reprezentant al opoziţiei socialiste de la Paris.

Într-un demers fără precedent, Nicholas Sarkozy a dat asigurări că Franţa îşi va respecta angajamentul de a reduce deficitul bugetar şi datoria publică. El a promis reforme de amploare, dar a adăugat că acestea nu vor avea efecte imediate şi că ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru echilibrarea bugetului.

Partenerii europeni, până acum destul de îngrijoraţi de evoluţia bugetului Franţei, au salutat programul de reforme al lui Sarkozy, dar nu i-au acordat încă răgazul cerut. Preşedintele francez nu a avut prea mult succes nici cu propunerea sa pentru postul de director al FMI. Sarkozy doreşte ca funcţia să-i revină fostului ministru socialist, Dominique Strauss Kahn, un economist apreciat pe plan internaţional.

În acest fel, Sarkozy ar mai da o lovitură partidului socialist de opoziţie, din care a mai atras câteva personalităţi în guvernul său. Miniştrii din zona euro nu au acceptat, însă, susţinerea oficială a candidaturii lui Strauss Kahn. Prin tradiţie, FMI este condus de un european iar Banca Mondială - de un american.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close