Preşedintele franceze Nicolas Sarkozy a anunţat că Franţa a intrat în ?negocieri exclusive? cu Rusia pentru vânzarea a patru nave de război, în timpul vizitei liderului rus Dmitri Medvedev la Paris.
"Acesta este un simbol al încrederii dintre ţările noastre. Sper ca aceste negocieri să se încheie cu succes", declara Medvedev.
Posibila vânzarea a BPC Mistral, o navă de asalt franceză, ar fi prima vânzare majoră de armament a unui stat NATO către Rusia, fapt ce a alarmat Washington şi aliaţii NATO din Europa de Est.
Mistral poate transporta elicoptere, trupe, vehicule blindate şi tancuri.
"Franţa este unul din partenerii privilegiaţi ai Rusiei," arăta Kremlinul într-un comunicat înainte de vizită. De altfel, alături de Germania, Franţa este considerat cel mai apropiat aliat al Rusiei din Europa occidentală. Spre deosebire de Berlin însă, cel mai mare partener comercial al Moscovei, cooperare cu Franţa se baza până acum în special pe istorie şi politică.
Pe de altă parte, Franţa a alocat un miliard de dolari pentru a cumpăra 14 rachete transportatoare Soiuz din Rusia, a anunţat compania de lansare a sateliţilor francezi Arianespace prin directorul Jean-Yves Le Gall.
"Am comandat 14 rachete Soiuz de la Federaţia Rusă. Costul contractului este de circa un miliard de dolari. Acestea sunt planuri ambiţioase," arăta Le Gall la un forum ruso-francez.
Acordul marchează un nou pas în cooperarea spaţială dintre cele două state. Arianespace a semnat un contact cu agenţia spaţială rusă în 2008 pentru lansarea a 10 rachete transportatoare Soiuz-ST de la centrul spaţial Kourou din Guiana Franceză.
Medvedev este însoţit la Paris de o delegaţie compusă din 80 de oameni de afaceri ruşi, oficialii anticipând cel puţin 10 acorduri mari în urma acestei vizite în Franţa.
Gazprom şi GDF Suez au semnat luni un memorandum prin care francezii preiau 9% din proiectul Nord Stream ce va pompa gaz rusesc spre Germania prin Marea Baltică.
Conforma acordului, cota de 20 procente a partenerilor germani, Wintershall Holding şi E.ON Ruhrgas, va fi redusă, dar cota de 51 procente a Gazprom şi 9% Gasunie din Olanda nu vor fi afectate.
Antena3.ro