Antena 3 CNN Externe Sarkozy oferă jumătate de miliard de euro pentru salvarea suburbiilor Franţei

Sarkozy oferă jumătate de miliard de euro pentru salvarea suburbiilor Franţei

Sarkozy oferă jumătate de miliard de euro pentru salvarea suburbiilor Franţei
08 Feb 2008   •   16:09

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy susţine că ?este în joc însăşi conceptul de naţiune?, dacă nu sunt readuse la viaţă suburbiile sărace, populate în principal de minorităţile etnice, care au fost devastate în urma revoltelor. Sarkozy a propus suplimentarea forţelor de ordine cu încă 4.000 de poliţişti şi un ajutor de jumătate de miliard de euro pentru aceste cartiere.

Preşedintele francez a spus că va încerca să ajute 100.000 de oameni săşi găsească un loc de muncă şi a declarat ?război fără milă? traficanţilor de droguri. Revoltele au izbucnit în suburbii la sfârşitul anilor 2005 şi 2007. Guvernul din acea perioadă a promis investiţii majore în cartierele marginalizate, dar, după doi ani, mulţi sunt de părere că nu s-a făcut nimic din ceea ce s-a promis.

Sarkozy a criticat arhitectura ?dezumanizantă? a unor proiecte, promiţând noi locuinţe şi posibilitatea de a putea fi cumpărate de către populaţie. Preşedintele francez a propus şi transportarea copiilor la şcoli din cartiere diferite, pentru a ajuta la o mai bună integrare a diferitelor grupuri sociale.

?În ceea ce priveşte ceea ce se întâmplă în aceste cartiere, în joc este chiar viitorul unei anumite idei de Republică. Vreau să le spun acestor copii, care sunt francezi, că nimeni nu este judecat datorită culorii pielii sau a adresei cartierului în care locuieşte?, a spus Sarkozy, citat de BBC News. El a a continuat subliniind faptul că toţi cetăţenii francezi trebuie să respecte ?cultura, valorile şi legea noastră.? În noiembrie 2005, guvernul francez a declarat stare de urgenţă după trei săptămâni de violenţe care au avut loc în mai mult de 30 de oraşe. Revoltele au scos la iveală problema şomajului şi alienarea socială de care au parte familiile de imigranţi din fostele colonii franceze.

Noi violenţe au avut loc cu trei luni în urmă, în Paris, după un accident de circulaţie în urma căruia au murit doi adolescenţi, în coliziune fiind implicată o maşină a poliţiei.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close