"Francezii nu mai vor o Europă ca o sită. Acesta este mesajul pe care l-am auzit", a declarat el, a doua zi după primul tur de scrutin.
"Dacă Europa nu îşi poate apăra frontiera, Franţa o va face", a subliniat el. "O Europă care nu îşi stăpâneşte fluxurile migratorii este (o Europă) terminată", a insistat el într-o reuniune electorală.
Ministrul francez de Interne Claude Guéant va apăra această poziţie joi, în cadrul unei reuniuni cu omologii săi din Uniunea Europeană (UE) la Luxembrug.
El va reclama posibilitatea restabilirii controalelor la frontierele naţionale pe timp de o lună, în cazul eşecului unei frontiere externe a Spaţiului Schengen, şi prelungirea acestei măsuri dacă va fi necesar.
Germania susţine această solicitare, exprimată într-o scrisoare comună, semnată, de asemenea, de către ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich.
Niciun oficial european nu doreşte să adopte vreo poziţie asupra unei probleme atât de sensibile politic în Franţa, înaintea alegerilor, a subliniat unul dintre ei sub protecţia anonimatului.
Voinţa afişată a lui Sarkozy de a-şi obliga partenerii să îi accepte cererile i-a iritat pe unii dintre aceştia, iar primele reacţii ar putea fi destul de negative, joi, la Luxemburg.
Propunerea franco-germană cu privire la Schengen "sună foarte rău", a apreciat ministrul luxemburgez de Externe Jean Asselborn, într-un interviu pentru pentru săptămânalul german Der Spiegel.
"Liderii europeni ar trebui să dea dovadă de leadership, în loc să caute să flateze aceste forţe de extremă dreapta", a repetat, la rândul său, comisarul însărcinat cu Afacerile Interne Cecilia Malmström.