Antena 3 CNN Externe Sarkozy este preşedintele Franţei

Sarkozy este preşedintele Franţei

Sarkozy este preşedintele Franţei
06 Mai 2007   •   10:29

Francezii au înclinat balanţa spre dreapta în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Nicolas Sarkozy a fost ales preşedinte cu peste 53% din voturi, potrivit rezultatelor finale, fără voturile depuse în străinătate. Celelalte 47 de procente s-au îndreptat spre candidata socialistă Segolene Royal. După o campanie electorală dură, noul preşedinte a chemat, în primele sale declaraţii, la reconciliere şi toleranţă. Alegerea lui Nicolas Sarkozy nu a fost primită doar cu manifestaţii paşnice. La Paris şi în provincie, sute de tineri au recurs la violenţă pentru a-şi exprima ostilitatea faţă de noul preşedinte. Tulburările nu au atins, totuşi, amploarea de care se temeau autorităţile. Un număr de 367 de vehicule au fost incendiate în Franţa, 270 de persoane arestate şi un tehnician polonez a fost rănit în noaptea de duminică spre luni, în urma victoriei candidatului de dreapta, relatează AFP, citat de Mediafax.

Segolene Royal şi-a recunoscut înfrângerea
Candidata stângii şi-a recunoscut înfrângerea şi a urat succes viitorului preşedinte. De asemenea, Segolene Royal le-a mulţumit celor care i-au acordat votul şi a promis că va lupta alături de militanţii stângii pentru idealurile lor. De altfel, agenţiile de presă din Belgia îl indicau drept câştigător în turul doi la alegerile prezidenţiale pe Nicolas Sarkozy, cu 53% din voturi, cu puţin timp înainte de anunţarea sondajelor.

Sarkozy a promis să reabiliteze identitatea naţională
Nicolas Sarkozy şi-a început şi el primul discurs mulţumindu-le alegătorilor, exprimându-şi totodată respectul pentru Segolene Royal şi ideile sale. Sarkozy a adăugat că, prin alegerea sa, francezii au optat pentru despărţirea de "ideile, obiceiurile şi comportamentul din trecut". El a promis să reabiliteze "munca, autoritatea, morala şi respectul", dar şi "naţiunea şi identitatea naţională". Câteva ore mai târziu, preşedintele ales s-a îndreptat spre Place de la Concorde, unde 30.000 de oameni asistau la un mare concert de sărbătorire a victoriei. Sarkozy a urcat pe scenă împreună cu soţia sa, Cecilia. El a făcut din nou apel la unitate şi şi-a repetat angajamentele solemne faţă de alegători.

Nicolas Sarkozy s-a născut pe 28 ianuarie 1955, din tată ungur şi mamă franceză, cu origini evreieşti. A fost botezat ca romano-catolic şi a crescut la Paris. N-a avut o copilărie prea fericită. Tatăl său a părăsit familia şi el a crescut, alături de mama sa, în casa bunicilor. Nimic nu anunţa cariera politică de acum. Ba chiar, tatăl său l-a descurajat întotdeauna şi îi spunea să nu viseze că vreodată ar putea fi preşedintele Franţei, pentru că astfel de lucruri se întâmplă numai în America. În şcoala generală şi la liceu a fost un elev mediocru. A absolvit, însă, facultatea de drept şi a profesat ca avocat. Cariera politică a început-o la numai 22 de ani, când a devenit membru al Partidului neo-gaulist. Şase ani mai târziu a fost învestit cel mai tănâr primar din Neuilly-sur-Seine, o suburbie selectă din vestul Parisului. În 1988 a devenit şi deputat în Adunarea Naţională. De la începutul carierei a fost un protejat al lui Jacques Chirac. Din 2002 până la începerea campaniei electorale a fost ministru de interne. S-a înscris în cursa pentru Palatul Elysee decis să câştige.

Sarkozy îşi va prelua oficial funcţia pe 16 mai şi va începe imediat campania pentru alegerile parlamentare din iunie. Potrivit unui prim sondaj, partidul său ar putea obţine 34 - 35 de procente, socialiştii 29 - 30, iar centriştii 12 - 15 la sută.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close