Antena 3 CNN Externe Sarkozy este criticat de Turcia

Sarkozy este criticat de Turcia

Sarkozy este criticat de Turcia
18 Mai 2007   •   12:51

Ankara a criticat, vineri, propunerea noului preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, de creare a unei 'Uniuni Mediteraneene', considerată de acesta o alternativă la integrarea europeană a Turciei, informază vineri site-ul EUObserver. 'Turcia este o ţară care a început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Aceste negocieri au debutat pe baza unei decizii a UE adoptate în unanimitate, aşadar şi de Franţa', a spus şeful diplomaţiei turce, Abdullah Gul. 'Ridicarea unor obstacole în procesul negocierilor ar putea duce la încălcarea promisiunilor făcute în trecut de către UE, însă cred că nu se va întâmpla acest lucru', a explicat Gul.

Nicolas Sarkozy - cunoscut ca oponent deschis al candidaturii Turciei la aderarea la UE - menţionase deja că va pleda pentru o definire clară a frontierelor 'stabile' ale forului comunitar şi că va încerca o 'reorientare' a negocierilor de aderare cu Turcia. Noul şef al statului francez a sugerat fondarea unei organizaţii a 16 ţări riverane Mării Mediteraneene, având Turcia drept unul dintre principalii săi membri. Potrivit acestui plan, preşedinţia noii structuri regionale - al cărei obiectiv ar fi să lege Europa de Sud cu Israelul şi vecinii săi arabi - ar urma să fie asigurată de statele membre, prin rotaţie, iar activitatea organizaţiei ar viza în special domenii ca energia, securitatea, combaterea terorismului, imigraţia şi comerţul.

Turcia a început negocierile de aderare la UE în 2005, dar majoritatea capitolelor de negociere sunt blocate, în prezent, din cauza dezacordurilor dintre Ankara şi Cei 27 asupra problemei cipriote.

Rompres

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close