Antena 3 CNN Externe Sarkozy: Am evitat o catastrofă! Să fie clar: Primirea Greciei în zona euro a fost o greşeală!

Sarkozy: Am evitat o catastrofă! Să fie clar: Primirea Greciei în zona euro a fost o greşeală!

Sarkozy: Am evitat o catastrofă! Să fie clar: Primirea Greciei în zona euro a fost o greşeală!
Foto: EPA/ Intact Images
28 Oct 2011   •   10:09

Marile burse ale lumii sunt cuprinse de euforie după măsurile convenite de Uniunea Europeană pentru a ieşi din criza datoriilor. Indicii bursieri au crescut, ieri, cu câteva procente în Europa, ca şi la New York şi în Asia, unde tendinţa se menţine şi astăzi. Preşedintele Nicolas Sarkozy le-a declarat francezilor că zona euro "a evitat o catastrofă" prin deciziile adoptate ieri, după o noapte de negocieri.

Sarkozy afirmă că, dacă liderii europeni nu ar fi ajuns la un acord pentru salvarea Greciei, nu doar Europa, ci întreaga lume ar fi fost târâte într-o catastrofă fără precedent. "Dacă Grecia ar fi dat faliment, s-ar fi declanşat un proces în cascadă care ar fi distrus totul", a declarat liderul francez.

Cu datoria redusă, Grecia poate, acum, să se salveze, consideră Sarkozy. El adaugă, însă, că ţara nici n-ar fi trebuit primită în zona euro. "Să fie clar: a fost o greşeală. Pentru că Grecia a venit cu cifre care erau false şi nu era pregătită. Economia sa nu era gata să-şi asume integrarea în zona euro" spune Sarkozy.

Preşedintele francez şi-a avertizat, pe de altă parte, cetăţenii că îi aşteaptă vremuri grele, deoarece, chiar şi cu măsurile de la Bruxelles, criza va reduce creşterea economică. Deocamdată, însă, pentru liderii politici şi financiari ai lumii, la ordinea zilei este destinderea.

Indicii bursieri au crescut în toată lumea, iar cursul euro şi-a luat zborul, ajungând la 1 dolar şi 42 de cenţi. Dar experţii mai lucizi se gândesc deja la costurile planului de ieşire din criză.

Un alt motiv de îngrijorare este, pentru mulţi, implicarea Chinei în planul de salvare. Guvernul de la Beijing este chemat să contribuie serios la fondul de stabilitate financiară din zona euro. Preşedintele Sarkozy crede că moneda unică putea fi salvată şi fără chinezi, dar, dacă aceştia vor să investească în euro, nu este niciun motiv să fie refuzaţi.


×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close