Antena 3 CNN Externe Sarkozy, acuzat că a primit donaţii ilegale de 150.000 de euro de la moştenitoarea L?Oreal

Sarkozy, acuzat că a primit donaţii ilegale de 150.000 de euro de la moştenitoarea L?Oreal

Sarkozy, acuzat că a primit donaţii ilegale de 150.000 de euro de la moştenitoarea L?Oreal
07 Iul 2010   •   02:46

Cea mai bogată femeie din Franţa a făcut o donaţie ilegală de bani pentru campania electorală a preşedintelui Nicolas Sarkozy, susţine o fost contabilă.

Lilian Bettencourt, moştenitoarea miliardară a imperiului L'Oreal este acum în centrul unei anchete privind evaziunea fiscală şi se susţine că ar fi oferit plicuri pline cu bani în timpul campaniei din 2007, în sumă totală de 150.000 de euro.

Fosta contabilă a moştenitoarei grupului L'Oreal a informat poliţia despre donaţia de 150.000 de euro în numerar plătită în 2007 actualului ministru francez al Muncii, Eric Woerth, pentru finanţarea campaniei prezidenţiale a lui Nicolas Sarkozy.

Claire T., care a lucrat timp de 12 ani pentru Liliane Bettencourt, a declarat Woerth a primit suma în calitate de trezorier al partidului UMP.

 

"Ea a fost audiată luni, timp de mai multe ore. Dar se pare că acest lucru nu a fost suficient, deoarece anchetatorii i-au telefonat din nou, seara, şi au revenit să o interogheze la domiciliul ei", a declarat avocatul ei, Antoine Gillot.

"În timpul audierii, ea a spus poliţiei ceea ce a declarat şi pentru Mediapart - că (Patrice) de Maistre (consilierul financiar al lui Liliane Bettencourt) i-a cerut să retragă 150.000 de euro în bancnote, spunându-i că banii îi sunt destinaţi lui Eric Woerth", a adăugat avocatul.

"Nu ea este cea care i-a înmânat banii lui Eric Woerth şi nu a fost prezentă la cina" dintre Woerth şi Patrice de Maistre, a adăugat Gillot.

Ministrul francez al Muncii, Eric Woerth, a negat marţi că ar fi primit pentru activităţi politice "fie şi un euro care să nu fie legal".

"Cred că nu mi se poate reproşa nimic, totul este clar, totul este corect. Nu am atins niciodată, pe plan politic, nici măcar un euro care să nu fie legal", a spus Woerth, într-o declaraţie pentru canalul I-tele.

Declarându-se "bulversat" de aceste dezvăluiri, pe care le consideră "o afacere politică", Woerth a apreciat că nu există dovezi care să probeze acuzaţiile.

Conform legislaţiei franceze, suma maximă care poate fi donată este limitată la 4.600 de euro, iar în cash nu se poate plăti mai mult de 150 de euro.

Toate donaţiile pentru campanie ce depăşesc această sumă trebuie date doar prin bancă, donarul fiind clar identificat.

 

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat marţi că acuzaţiile privind o posibilă finanţare ilegală a campaniei sale prezidenţiale reprezintă "o calomnie care nu are decât scopul de a mânji, fără nici o legătură cu realitatea".

"Aş vrea ca ţara să se concentreze asupra marilor probleme care sunt sănătatea, organizarea domeniului sănătăţii, pensiile sau modalităţile de a obţine creştere economică în loc să se ambaleze la prima oroare, calomnie care nu are decât un singur scop, să mânjească, fără nici o legătură cu realitatea", a declarat Sarkozy, care a participat la o masă rotundă pe teme medicale.

El şi-a exprimat şi regretul pentru "o epocă în care interesul este mai mare pentru persoana care creează scandal decât pentru persoana care îngrijeşte, persoana care munceşte sau cea care construieşte".

 

 Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Nicolas Sarkozy presedintele Frantei
Cele mai noi știri
Parteneri
x close