Antena 3 CNN Externe Sarkozy a readus acasă 7 europeni arestaţi în Ciad

Sarkozy a readus acasă 7 europeni arestaţi în Ciad

Sarkozy a readus acasă 7 europeni arestaţi în Ciad
05 Noi 2007   •   10:27

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy s-a remarcat din nou printr-o intervenţie spectaculoasă, la fel ca în cazul eliberării infirmierelor bulgare din Libia. De această dată, Sarkozy a făcut o vizită-fulger în Ciad, unde a obţinut eliberarea unor francezi şi spanioli implicaţi într-un presupus trafic de copii. Alţi zece europeni acuzaţi în acelaşi dosar au rămas arestaţi .

Afacerea în care a intervenit preşedintele Sarkozy a pornit de la încercarea organizaţiei umanitare "Arca lui Zoe" de a aduce în Franţa, pentru adopţie, peste 100 de copii africani. Autorităţile din Ciad au oprit avionul cu copii şi au arestat patru localnici şi 17 europeni - activişti umanitari şi membri ai echipajului - acuzaţi de răpire, escrocherie sau complicitate. Ei riscau să primească până la 20 de ani de muncă silnică.

Guvernul francez a condamnat iniţiativa oganizaţiei "Arca lui Zoe", mai ales că, din câte se pare, copiii nu provin din provincia sudaneză Darfur, devastată de război, şi nici măcar nu sunt orfani, aşa cum susţinea aceasta.

Negocierile purtate în culise au exploatat dorinţa preşedintelui ciadian Idriss Deby de a-şi îmbunătăţi imaginea în ţară şi în Europa. Duminică, Sarkozy a plecat pe neaşteptate în Ciad, iar la întoarcere a adus cu el şapte deţinuţi eliberaţi: trei ziarişti francezi şi patru stewardese spaniole.

Avionul prezidenţial a făcut o escală la Madrid, unde le-a lăsat pe cele patru femei. Au rămas arestaţi în Ciad patru piloţi - trei spanioli şi un belgian - şi şase activişti francezi din "Arca lui Zoe". Sarkozy a cerut, însă, ca aceştia să fie judecaţi în ţările de origine.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close