Antena 3 CNN Externe Sârbii din Kosovo şi-au constituit propriul lor parlament

Sârbii din Kosovo şi-au constituit propriul lor parlament

Sârbii din Kosovo şi-au constituit propriul lor parlament
29 Iun 2008   •   10:37

Sârbii din Kosovo şi-au constituit propriul lor parlament. Ceremonia a avut loc în ziua comemorării bătăliei de la Kosovo Polie, din 1389, care a devenit simbolul rezistenţei sârbilor, împotriva invadatorilor străini. Crearea parlamentului sârb, condamnată de autorităţile de la Priştina, este un nou pas spre divizarea etnică a provinciei.

Pelerinii veniţi din toată Serbia s-au adunat sâmbătă la monumentul Gazimestan, de lângă Priştina, pentru a comemora bătălia din secolul al XIV-lea. Deşi au fost, atunci, învinşi de o armată otomană mult mai puternică, războinicii sârbi au rămas în memoria populară ca nişte eroi naţionali.

Liturghia a fost celebrată de episcopul Artemie, capul bisericii ortodoxe din Kosovo, sosit la Priştina sub protecţia militarilor ONU. Episcopul a declarat că provincia Kosovo nu este doar o simplă parte a Serbiei, ci însuşi sufletul ei, fără de care naţiunea nu poate exista.

În acest timp, la Kosovska Mitroviţa, în nordul provinciei, delegaţii sârbilor rămaşi în Kosovo şi-au constituit propriul parlament. Cei 45 de deputaţi, din care nu au fost prezenţi decât 30, au fost desemnaţi luna trecută, prin alegeri locale organizate de Serbia, dar invalidate de Misiunea ONU din Kosovo. Parlamentul nu va adopta legi şi va avea doar rolul simbolic de a afirma că provincia aparţine în continuare Serbiei.

Deputaţii s-au angajat să se opună viitoarei misiuni a Uniunii Europene care va susţine instituţiile noului stat independent. Un vicepremier al guvernului de la Priştina a calificat formarea parlamentului sârb drept „ilegală şi inacceptabilă”.

Sursa foto: afp.google.com

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close