Anunţul oficialilor de la Belgrad vine ca un răspuns pentru unii dintre liderii UE, care au lăsat de înţeles că recunoaşterea independenţei provinciei Kosovo este precondiţia necesară pentru ca serbia să se alăture Uniunii.
„Un referendum este întotdeauna posibil, dacă reprezintă ultima cale prin care cetăţenii îşi pot face cunoscută dorinţa în mod democratic”, a spus Vucic, citat de Balkan Insight.
Oficial, şefii UE au cerut Serbiei „normalizarea” relaţiilor cu Pristina, discuţiile dintre cele două părţi urmând să se reia la sfârşitul lunii septembrie.
Dialogul dintre Serbia şi Kosovo a început în martie 2011, sub medierea UE, scopul fiind normalizarea relaţiilor dintre cele două părţi.
În 2008, Kosovo şi-a declarat independenţa, însă Belgradul nu a recunoscut-o niciodată.
Până acum, cei doi parteneri de dialog s-au înţeles asupra unor puncte, precum recunoaşterea reciprocă a diplomelor universitare sau a reprezentării celor din Kosovo la întâlnirile regionale la care participă şi Serbia, însă acestea nu au fost încă implementate.
Discuţiile s-au oprit la începutul lunii mai, atunci când au avut loc alegeri generale în Serbia, în urma cărora democraţii lui Boris Tadic au pierdut puterea.
Vucic a precizat că noul guvern intenţionează să implementeze înţelegerile existente, dar „atât timp cât ele sunt respectă Constituţia Serbiei”, în care regiunea Kosovo este considerată parte a Serbiei.
Serbia a devenit candidată UE în martie acest an şi speră că va începe discuţiile privind integrarea în 2013.
Însă, conform unui sondaj de opinie recent, sprijinul sârbilor pentru intrarea în Uniunea Europeană a scăzut sub 50%.
Dacă un referendum privind intrarea în UE ar fi ţinut acum în Serbia, doar 49% ar vota "Da". 25% nu ar dori intrarea în Uniune, 19% nu ar merge la vot, iar 8% sunt indecişi.