Doi sârbi bosniaci au fost condamnaţi de genocid pentru masacrul de la Srebrenica, prima asemenea condamnare din Europa de la al Doilea Război Mondial.
Vujadin Popovic, 53 de ani, şi Ljubisa Beara, 70 de ani, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru rolul lor în uciderea, din 1995, a 800 de musulmani bosniaci, acesta fiind cel mai dur verdict dat de judecătorii pentru crimele de război din Iugoslavia.
Cei doi erau ofiţeri de rang înalt în armata ce a depăşit forţele musulmane şi micile trupe ONU dintr-o zonă ce ar fi trebuit să fie sigură pentru musulmanii ce au fugit din calea epurării etnice. Ambii au fost găsiţi vinovaţi de genocid, exterminare, crimă şi persecutare.
Curtea aprecia că "participarea masivă "a lui Popovic în planul de masacru "demonstrează nu numai că ştia de intenţia de distruge, dar a luat şi parte".
Iar Beara a fost descris ca "forţa conducătoare din spatele acţiunii criminale".
Judecătorii ONU apreciau că cele mai brutale crime ale lui Popovic şi Beara au fost executate din ordinul lui Karadzic de a crea "o situaţie de nesuportate de insecuritate totală fără speranţă de supravieţuire "pentru populaţia din Srebrenica .
Un al treilea ofiţer sârb, Drago Nikolic, a primit o sentinţă de 35 de ani pentru complicitate.
Judecătorii apreciau: "Dimensiunea şi natura operaţiunii criminale, cu numărul imens de crime, maniera sistematică şi organizată în care au fost executate, urmărirea necontenită a victimelor, cu intenţia de a elimina bărbaţii musulmani bosniaci care au fost capturaţi sau s-au predat demonstrează mai presus de orice îndoială că acesta a fost un genocid."
Verdictele de genocid sunt primele din partea tribunalului ONU menit a judeca crimele de război comise în conflictele de după destrămarea Iugoslaviei, în 1991.
Acestea vor avea impact şi asupra procesului lui Radovan Karadzic, liderul sârbilor bosniaci, al cărui proces a început anul trecut. El este acuzat că este responsabil pentru genocidul din Srebrenica , în rolul său de preşedinte şi comandant suprem.
Patru alţi sârbi au fost achitaţi de genocid, dar condamnaţi pentru crimă, persecutare şi alte acuzaţii mai mici de crime de război cu sentinţe între 4 şi 19 ani.