Criza economică provoacă valuri de disperare mai ales în ţările slab dezvoltate, unde oamenii ajunşi la capătul răbdării încearcă să-şi facă dreptate prin violenţă. În câteva ţări au avut loc, în ultimele zile, confruntări violente din cauze diverse, dar cu un numitor comun - sărăcia.
În Haiti, una din cele mai sărace ţări ale Americii, mii de oameni au asediat parlamentul, cerând adoptarea unei legi pentru creşterea salariului minim.
Ei afirmau că nu-şi pot întreţine familiile cu mai puţin de doi dolari pe zi. Legea este, însă, contestată, pe motiv că numai salariile foarte mici pot atrage investitorii străini în Haiti.
Până la urmă, manifestanţii au fost alungaţi cu gaze lacrimogene iar legea tot nu a fost votată.
Ciocniri mai violente au avut loc în Columbia, la graniţa cu Venezuela. Aici, mulţi localnici nu au alt mijloc de trai decât contrabanda cu benzină, care este de 20 de ori mai ieftină în Venezuela, ţară bogată în petrol. Poliţia a trecut marţi la acţiune împotriva contrabandiştilor iar aceştia au ripostat cu pietre şi au incendiat un depozit.
Trei manifestanţi şi un poliţist au fost răniţi. Forţele de ordine au preluat controlul după ce au arestat 12 persoane.
Pe continentul african, Algeria a consemnat primul conflict de amploare dintre localnici şi imigranţii chinezi. După o ceartă banală, un comerciant algerian a fost bătut de un grup de chinezi. Vecinii negustorului s-au mobilizat pentru revanşă şi doar poliţia a putut ţine la distanţă cele două tabere.
Şi aici, disputa are motivaţii economice: algerienii sunt nemulţumiţi că imigranţii chinezi acceptă salarii mai mici şi le iau locurile de muncă.
Antena 3