Antena 3 CNN Externe Sănătatea mintală a moldovenilor, la cote alarmante

Sănătatea mintală a moldovenilor, la cote alarmante

Sănătatea mintală a moldovenilor, la cote alarmante
08 Feb 2007   •   19:02

Alarmat de concluziile medicilor, Guvernul de la Chişinãu a aprobat, miercuri, un Plan Naţional privind Sãnãtatea mintalã pentru anii 2007-2011, care prevede acordarea asistenţei medicale la un nivel mai înalt şi diversificarea serviciilor acordate acestor bolnavi.Planul aprobat are drept scop scãderea morbiditãţii, mortalitãţii şi invaliditãţii generate de boli psihice, ameliorarea parametrilor de sãnãtate mintalã la nivelul intregii populaţii.

În acest sens se prevede reformarea sistemului privind îngrijirea sãnãtãţii mintale prin asigurarea asistenţei psihiatrice diferenţiate bolnavilor psihici, dezvoltarea serviciului comunitar extraspitalicesc şi implementarea noilor metode moderne de lucru în echipã, pentru îngrijirea bolnavilor cu maladii psihice atât în condiţii de spital, cât şi în regim ambulatoriu. Planul mai prevede deschiderea Centrelor de acordare a asistenţei medicale în localitãţile din republicã şi asigurarea lor cu echipament necesar.

Ministrul moldovean al Sãnãtãţii, Ion Ababii, a declarat cã eforturile autoritãţilor au fost insuficiente pentru aplanarea acestei situaţii. "Finanţarea redusã în domeniul sãnãtãţii mintale a dus la scãderea calitãţii serviciilor prestate în domeniu, la scãderea numãrului de profesionişti, cât şi la aplicarea necorespunzãtoare a metodelor de tratament cerinţelor moderne", a precizat Ababii.

Potrivit ministrului Sãnãtãţii,pentru implementarea programului pe perioada 2007 -2011 este necesarã suma de 500 de milioane de lei moldoveneşti, bani care vor fi alocaţi atât de la bugetul de stat şi din contribuţia pãrţilor donatoare.Din bugetul de stat vor fi alocaţi circa 15 milioane de lei iar Compania Naţionalã de Asigurãri în Medicinã va contribui cu suma de 52 de milioane de lei.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close