Salim Hoss, fostul prim-ministru libanez, a murit, duminică, la vârsta de 94 de ani, a anunţat premierul Najib Mikati, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„A murit în cel mai dificil şi delicat moment, în care Libanul are nevoie de conştiinţa sa, de simţul său naţional (...), de înţelepciunea sa (...) şi de buna sa gestionare a afacerilor publice”, a precizat Mikati într-un comunicat.
Libanul, cufundat într-o criză economică profundă, este în plină paralizie politică, cu diferenţe între tabăra pro-iraniană Hezbollah şi oponenţii săi care împiedică alegerea unui preşedinte al republicii de aproape doi ani.
Violenţele din sudul ţării dintre puternicul Hezbollah şi Israel, pe fundalul războiului din Gaza, ameninţă să degenereze într-un război total.
Salim Hoss a condus mai multe guverne în perioadele dificile ale războiului libanez (1975-1990), în special la sfârşitul anilor '80, într-o perioadă în care ţara de asemenea nu avea un şef de stat.
Acest tehnocrat, economist de formaţie, a susţinut că a venit în politică „din întâmplare”.
El a pozat întotdeauna ca un om de stat ataşat instituţiilor, rupând tradiţia clientelismului într-o ţară în care afilierile comunitare şi politice au adesea prioritate faţă de loialitatea naţională.
Născut în 1929 într-o familie a burgheziei musulmane sunnite din Beirut, rămas orfan la o vârstă fragedă, a obţinut un doctorat în economie şi management la Universitatea Indiana (SUA).
În conformitate cu sistemul de împărţire a puterii în vigoare în Liban, preşedintele republicii trebuie să fie un creştin maronit, prim-ministrul, un musulman sunnit, iar preşedintele Parlamentului, un musulman şiit.