Antena 3 CNN Externe Salariu de 1000 de euro pe zi pentru un profesor de istorie medievală. Ce a făcut el pentru Ursula von der Leyen ca să primească suma

Salariu de 1000 de euro pe zi pentru un profesor de istorie medievală. Ce a făcut el pentru Ursula von der Leyen ca să primească suma

Ursula von der leyen coboara dintr-o masinuta de golf la G7
Ursula von der Leyen este acuzată de ”risipă cu bani publici”. Foto: Getty
de A.D.    |    27 Sep 2024   •   07:00

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a alocat un salariu cu 64% mai mare decât rata maximă stabilită pentru consilierii speciali pentru a plăti un profesor de istorie medievală care supraveghează un raport de referință despre agricultură. La 973,79 euro pe zi, rata zilnică a lui Peter Strohschneider pentru a furniza raportul intitulat „Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE” depășește rata maximă de 594,22 euro oferită în mod normal consilierilor speciali ai Comisiei Europene, potrivit unui document citat de Politico.

Un expert care a scris un raport pentru Parlamentul European despre consilieri speciali a spus că cei 149.963,66 euro rezervați pentru a-l plăti pe Strohschneider pentru 154 de zile sunt „o risipă de bani publici”. 

„Mi se pare că 150.000 de euro sunt pur și simplu prea mulți bani și, probabil, nici nu sunt necesari”, a spus Christoph Demmke, care este și profesor la Universitatea Vaasa din Finlanda. 

Nu este neobișnuit ca Comisia să lucreze cu consilieri speciali neremunerați. De exemplu, fostul premier italian Mario Draghi, pe care von der Leyen l-a contractat să scrie un raport privind competitivitatea Europei, nu a fost plătit.

Von der Leyen a contractat expertul în studii medievale într-un moment în care fermierii organizau proteste intense împotriva reglementărilor ecologice pe continentul european, în încercarea de a-și încadra familia politică de centru-dreapta drept campioană a agriculturii. 

Strohschneider a fost angajat „să conducă dialogul care a contribuit la întărirea înțelegerii provocărilor actuale și așteptate pentru alimentația și agricultura UE”, precum și „să creeze o nouă abordare bazată pe consens pentru găsirea de soluții care să implice fermieri și alte părți interesate cheie din întreaga UE. lanțul agroalimentar” și „cultivarea unei viziuni comune pentru viitorul alimentației și agriculturii în Europa”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Balazs Ujvari. 

Întrebat dacă Strohschneider a scris el însuși raportul, purtătorul de cuvânt a spus că „a fost capabil să propună un limbaj” pentru acesta și că un „număr limitat de personal” l-a ajutat pe Strohschneider să-l scrie.

Politico a întrebat Comisia de ce a angajat un profesor cu expertiză în istoria medievală. „Nu este vorba despre cunoștințele academice [specializate] ale profesorului Peter Strohschneider, ci despre personalitatea și capacitatea sa de a naviga ca arbitru de încredere în procese complexe de negociere”, a răspuns Ujvari. 

Este la latitudinea fiecărui comisar să identifice o persoană pe care dorește să o angajeze ca consilier special, a declarat un alt purtător de cuvânt al Comisiei, Veronica Favalli. Apoi, Colegiul Comisarilor semnează o propunere a comisarului responsabil cu administrația, Johannes Hahn. 

„Selectarea consilierilor speciali este destul de arbitrară”, a spus Demmke, profesorul. „Acesta nu este un proces de selecție bazat pe merit. Depinde de comisari și de președinte pe care îl aleg. Deci, acesta poate să nu fie un proces corect.” 

Politico l-a contactat direct pe Strohschneider, dar purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Olof Gill , a răspuns, spunând că se ocupă de toate comunicările legate de munca sa.

Comisarii individuali sau instituțiile  UE pot numi consilieri speciali pentru perioade limitate de timp, deși nu sunt întotdeauna remunerați. De când Comisia și-a început actualul mandat în 2019, comisarii săi au numit aproximativ 100 de consilieri speciali. În acea perioadă, șeful politicii externe Josep Borrell a angajat șase, șefa antitrust Margrethe Vestager a angajat trei, iar von der Leyen însăși a angajat cinci, inclusiv Strohschneider. 

Strohschneider nu este singurul dintre cei patru consilieri speciali actuali ai lui von der Leyen care este plătit. Medicul britanic-belgian Sir Peter Piot este angajat în prezent „pentru a-l consilia pe președintele Comisiei Europene cu privire la politici, inițiative și activități legate de securitatea sănătății europene și globale în contextul COVID-19 și a altor amenințări internaționale pentru sănătate”, potrivit Comisiei. site-ul web. 

Ceilalți consilieri speciali ai lui Von der Leyen sunt Draghi, care a prezentat un raport de 400 de pagini despre competitivitatea Europei la începutul lunii septembrie, și fostul președinte finlandez Sauli Niinistö, care scrie un raport despre pregătirea UE pentru apărare.

Nici unul nu a fost plătit pentru munca lor, potrivit Comisiei Europene. Fostul președinte al Comisiei Jean-Claude Juncker este, de asemenea, consilier neremunerat în cadrul Comisiei, pe lângă comisarul pentru buget Johannes Hahn. 

Conform regulilor Comisiei pentru consilierii speciali, care datează din 2007, salariul consilierilor speciali este scutit de impozitele naționale și supus unui așa-numit impozit comunitar mult mai mic. 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close