Antena 3 CNN Externe Medicii din SUA au tratat pacienții cu insolație băgându-i în saci pentru cadavre

Medicii din SUA au tratat pacienții cu insolație băgându-i în saci pentru cadavre

Căldura extremă care a ucis oameni și a declanșat incendii uriașe pe continentul nord-american i-a determinat pe medici să apeleze la mijloace inedite.

Body Bag
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Iul 2021   •   16:01

De luna trecută, medicii spitalelor din Seattle și Renton, statul american Washington folosesc saci pentru cadavre umpluți cu gheață și apă în tratamentul pacienților cu forme severe de insolație.

Spre exemplu, la un spital din Renton au ajuns peste 70 de pacienți cu insolație. Trei dintre aceștia, în stare foarte gravă, au fost băgați în saci pentru cadavre, potrivit unei surse din cadrul Secției Urgențe.

Tratamentul presupune umplerea unui sac cu o suspensie de apă și gheață, introducerea pacientului în interior și închiderea fermoarului până la axile, pentru a permite accesul echipamentelor medicale și monitorizarea atentă.

Temperatura unui pacient scade în doar câteva minute prin această metodă, după care poate fi scos.

Metoda a funcționat atât de bine încât ar putea deveni un prim tratament rapid în astfel de cazuri, într-o lume din ce în ce mai afectată de schimbările climatice, spune Alex St. John, medic de urgență la Centrul Medical Harborview.

În pofida utilizării primare a acestor saci, ei reprezintă o modalitate ieftină și eficientă pentru pacienții care suferă de pe urma căldurii excesive.

Potrivit medicilor, când oamenii sunt afectați în mod sever de căldură, ei trebuie răcoriți repede.

Unul dintre riscurile care se accentuează pe timp de caniculă este cel de accident vascular cerebral.

Este o urgență medicală care duce la deces la aproximativ o treime dintre pacienții spitalizați și se declanșează atunci când corpul se supraîncălzește, fie din cauza efortului depus la temperaturi ridicate, fie din cauza expunerii prelungite la căldură.

Corpul uman se încălzește la 40 de grade Celsius sau mai mult, iar asta poate deteriora creierul și alte organe.

Expunerea termică excesivă poate fi extrem de periculoasă pentru copii și persoanele în vârstă, ale căror organisme nu reglează bine temperatura.

Pacienții sunt tratați în mod obișnuit cu pachete de gheață plasate în puncte-cheie pe corp dar unii medici optează pentru scufundarea bolnavilor în căzi cu apă.

×
Subiecte în articol: saci pentru cadavre SUA
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close