Directorul filialei din Bulgaria a companiei Saab, Daniel Boestad, citat de postul de radio bulgar, susţine că oferta este una avantajoasă întrucât se pot face economii, fără a fi compromisă calitatea.
Printre avantaje, spune Boestad, se numără un cost mai redus de mentenanţă şi un număr mai mic de personal pentru deservirea lor la sol. În plus, achiziţionarea unor avioane la mâna a doua este foarte riscantă, mai spune acesta.
"Faptul că perioada de exploatare a avioanelor la mâna a doua este aproape expirată înseamnă că Bulgaria va fi nevoită să lanseze o nouă licitaţie pentru achiziţionarea de avioane de vânătoare în anii următori", a declarat Daniel Boestad.
Deocamdată, guvernul bulgar nu a luat o decizie în acest sens. Comandantul Apărării a declarat, însă, recent că Bulgaria are nevoie de achiziţionarea unor avioane de vânătoare cu întrebuinţări multiple, adăugând că este necesar ca aparatele să fie mai degrabă unele noi decât la mâna a doua.
Pe 23 martie, Preşedinţia României anunţa, printr-un comunicat de presă, că CSAT a aprobat o propunere a MApN de achiziţionare a 24 de avioane F-16 în uz.
"Având în vedere că România nu dispune de resursele financiare necesare pentru achiziţionarea unor avioane multirol noi, CSAT a aprobat propunerea MApN de achiziţionare a 24 avioane F16 în uz, propunere care va fi trimisă Parlamentului pentru luare în dezbatere şi decizie. Ministrul s-a referit în expunerea sa la implicaţiile cauzate de terminarea, în anii următori, a resursei avionului MIG 21 Lancer, aflat în dotarea Forţelor Aeriene Române", se arăta în comunicatul de presă emis atunci de Administraţia Prezidenţială.
Decizia nu a fost una fără ecou. La scurt timp, producătorii europeni de avioane s-au plâns că nu au fost chemaţi să îşi prezinte ofertele, care, spuneau ei, ar fi fost mult mai avantajoase pentru statul român.
Richard Smith, director de marketing Gripen, a declarat în acea perioadă că "România va primi avioane vechi, rable pe care forţele aeriene americane nu vor să le mai folosească".
Totodată, ambasadorii statelor europene s-au declarat dezamăgiţi de decizia ţării noastre de a cumpăra avioane la mâna a doua de la americani.
Antena3.ro