Este vorba despre state dezvoltate din Europa, precum şi Japonia sau Statele Unite, care vor suferi în următorii 40 de ani cele mai importante deteriorări ale finanţelor publice din cauza îmbătrânirii populaţiei, se arată într-un raport al S&P.
"Creşterea persistentă a cheltuielilor din sistemele de sănătate va exercita presiuni severe asupra finanţelor publice în următoarele decenii. Dacă guvernele nu vor modifica sistemele de protecţie socială, acestea vor deveni probabil nesustenabile", consideră S&P.
În lipsa reformelor amintite, S&P ar putea începe din 2015 să coboare ratingurile marilor economii ale lumii din cauza costurilor induse de îmbătrânirea populaţiei, trend care ar putea conduce, din 2020, la o creştere a numărului de ţări cu rating "junk", potrivit studiului prezentat de agenţie.
Sistemul public de sănătate va genera probabil cele mai semnificative creşteri ale cheltuielilor în bugetele ţărilor dezvoltate, care au deja costuri ridicate cu protecţia socială şi situaţii demografice care se deteriorează rapid.
Spre exemplu, se estimează că populaţia Japoniei va scădea cu 30% până în 2060, când 40% dintre locuitori vor avea vârste de peste 65 de ani, potrivit datelor oficiale.
Cheltuielile cu protecţia socială din Japonia, care includ pensii şi servicii de sănătate, sunt estimate la 108.000 miliarde de yeni (1.400 miliarde de dolari) în anul fiscal curent, reprezentând circa 22% din PIB. În anul fiscal 2025-2026, aceste cheltuieli ar putea creşte la 141.000 miliarde yeni.
S&P consideră că nu este prea târziu ca statele G20 să ia măsuri, însă reformele legate de costurile de îmbătrânire trebuie cuplate cu măsurile de echilibrate a bugetului şi implementate cel târziu până în 2016.