Un copil a murit după ce a un liliac a intrat în dormitorul său, iar incidentul este cu atât mai înfricoșător, cu cât părinții victimei nu au găsit pe corpul micuțului urme de mușcături sau zgârieturi.
S-a întâmplat luna trecută în provincia canadiană Ontario, iar decesul a fost anunțat public de dr. Malcolm Lock, de la unitatea sanitară Haldimand-Norfolk, relatează BBC.
Acesta a precizat că victima a murit de rabie, după ce a fost expusă a virus într-o zonă situată la nord de Sudbury.
„Familia s-a trezit cu un liliac în dormitor”, a precizat dr. Lock, adăugând că părinții nu au văzut semne de mușcături sau zgârieturi și, prin urmare, nu i-au făcut copilului vaccinul antirabic.
Este primul caz de rabie umană dobândită la domiciliu în Ontario din 1967.
Copilul, a cărui vârstă nu a fost comunicată de autorități, a fost dus la spital după incidentul de la începutul lunii septembrie și a murit ulterior.
OMS: Rabia este mortală, odată ce încep să se manifeste simptomele
Rabia este o boală virală rară cu deznodământ letal, care poate fi transmisă la om de la animalele infectate, precum liliecii, coioții, vulpile sau ratonii. Mediul de transmitere este, cel mai adesea, saliva animalului infectat.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, boala provoacă leziuni grave ale creierului și măduvei spinării, iar decesul este aproape inevitabil odată ce s-au instalat simptomele.
Dr. Lock a declarat că procentajul de lilieci cu rabie în regiunea pe care o supraveghează în sudul provinciei Ontario a crescut în ultimii ani de la mai puțin de 10% la 16%.
„Este extrem de important ca orice persoană care intră în contact cu liliecii să solicite asistență medicală”, a cerut el, adăugând că tratamentul și vaccinarea trebuie solicitate și făcute rapid, chiar dacă urmele mușcăturilor nu sunt vizibile imediat.
Conform statisticilor din Canada, cazurile de rabie la om sunt rare în această țară.
Din 1924 și până în prezent, au existat 28 de cazuri de rabie în șase provincii, toate fiind fatale.
În țara vecină, SUA, mai puțin de 10 persoane mor de rabie în fiecare an, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, CDC.
Conform instituției citate, acesta este un „declin dramatic” față de anii 1960, determinat în mare parte de eforturile de prevenire.