În aprilie 1987, Slobodan Miloşevici, pe atunci un politician de mâna a doua, şi-a deschis calea spre putere în Kosovo, când a promis să-i protejeze pe sârbi de majoritatea albaneză, care cerea tot mai multe drepturi. S-a întors la Belgrad încununat cu lauri, iar un an mai târziu era aclamat de un milion de oameni. Miloşevici era deja preşedintele Serbiei şi cel mai influent om politic din Iugoslavia.
Când războiul civil a destrămat Iugoslavia lui Tito, Miloşevici a jucat cartea naţionalismului, lansând sloganul toţi sârbii într-un singur stat. Acest proiect al Serbiei mari i-a impulsionat pe sârbii din republicile rebele Croaţia şi Bosnia să lupte pentru separare. Războiul a produs drame umanitare nemaivăzute în Europa de după cel de-al doilea război mondial. Când totul a devenit însă prea costisitor, Miloşevici şi-a părăsit protejaţii care luptau în Bosnia, Radovan Karadjici şi Ratko Mladici şi a câştigat în schimb încrederea occidentalilor.
La Dayton, în noiembrie 1995, când s-a pus capăt războiului din Bosnia, era clar că proiectul Serbiei Mari s-a năruit, dar Miloşevici era privit de marile puteri ca un partener egal. Declinul puterii începe tot din Kosovo, în 1998, când Miloşevici şi-a trimis trupele ca să înăbuşe în sânge o nouă revoltă a albanezilor. Masacrul şi drama a peste un million de refugiaţi a atras din nou atenţia aceloraşi occidentali, care, culmea ironiei îl numeau acum măcelarul din Balcani şi ultimul dictator al Europei.
După campania aeriană a NATO împotriva Iugoslaviei, Miloşevici s-a recunoscut învins. Acuzat de crime de război, el a început să piardă şi sprijinul sârbilor, care, sătui de înfrângeri, i-au întors spatele. În octombrie 2000, a fost înlăturat de la putere, iar un an mai târziu a fost arestat si dus la Haga, pentru a fi judecat. Slobodan Miloşevici a murit în detenţie, la 11 martie 2006, în urma unui atac de cord.
Antena 3