Pe versanţii Muntelui Mayon se aflau aproximativ 20 de ghizi şi turişti, inclusiv străini, în momentul în care vulcanul a intrat în erupţie, a precizat Eduardo del Rosario, directorul Consiliului pentru gestionarea catastrofelor naturale.
Marti Calleja, un operator de turism, a declarat că agenţia sa a căutat să salveze cinci turişti străini care au plecat să escaladeze vulcanul cu unul dintre ghizii săi, cu puţin înainte de erupţie. "Ploua cu pietre, ca în infern. S-a întâmplat dintr-o dată, fără avertisment", a declarat telefonic pentru AFP Marti Calleja.
Grupul se afla la aproximativ 500 de metri de crater, a mai spus reprezentantul agenţiei de turism.
Vulcanul a eliberat în atmosferă o coloană înaltă de aproximativ 500 de metri de cenuşă.
Muntele Mayon se află în sudul principalei insule din arhipelag, Luzon. Celebru în Filipine pentru conul său aproape perfect, vulcanul a intrat în erupţie de 48 de ori în ultimii 400 de ani. Cea mai sângeroasă erupţie s-a produs în 1814, când aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise de lavă.
Vulcanologi au descris explozia, care a durat aproximativ 73 de secunde, drept "minimă şi provocată de acumularea de vapori". Seismologul-şef Renato Solidum a apreciat că nu este necesar ca persoanele care trăiesc în jurul Mont Mayon să fie evacuate.
"Nu există activitate la nivelul magmei. Ceea ce s-a întâmplat astăzi (marţi) este un proces normal al unei explozii provocate de o acumulare de vapori", a declarat Renato Solidum într-o conferinţă de presă