Diacetilul, ingredientul folosit pentru a da aroma de unt floricelelor de porumb pentru microunde, poate provoca apariţia bronşiolitei obliterante, o maladie respiratorie ireversibilă, descoperire făcută cu ani în urmă.
Unul dintre primele studii privind efectele acestei substanţe asupra sănătăţii, prezentat în 2008 de Institutul naţional de sănătate a mediului (NIEHS) din SUA, a arătat, în urma testelor efectuate pe cobai în laborator, că diacetilul poate provoca broşiolită obliterantă.
Wayne Watson, un bărbat din statul american Colorado în vârstă de 59 de ani, a fost diagnosticat cu această boală cronică în anul 2007.
Watson a primit despăgubiri de 7,2 milioane de dolari, după ce s-a dovedit că s-a îmbolnăvit din cauza floricelelor de porumb pe care le consuma zilnic. El a inhalat timp de ani de zile mirosul artificial de unt de pe floricele, dat de diacetil.
Juraţii care au judecat cazul său au ajuns la concluzia că producătorul floricelelor pentru microunde consumate de Watson şi lanţul de magazine în care erau comercializate au dat dovadă de neglijenţă, neavertizând cumpărătorii că diacetilul din compoziţia produsului este periculos.
Bronşiolita obliterantă cauzează probleme respiratorii ireversibile, făcând dificilă scoaterea aerului din plămâni. Simptomele bronşiolitei obliterative sunt nespecifice, precum tuse şi dificultatea de a respira, potrivit Centrului pentru controlul şi prevenirea bolilor din SUA. Evoluţia bolii este lungă (luni, ani) cu perioade de exacerbări sau rapid progresive spre deces. Tratamentul, de cele mai multe ori, este ineficient, transplantul pulmonar reprezentând cea mai bună metodă.
Potrivit avocatului său, Wayne Watson din Denver a fost primul consumator de floricele de porumb pentru microunde diagnosticat cu această boală, care s-a manifestat cu precădere la muncitorii din fabricile de popcorn unde este folosit diacetilul.
Kenneth McClain, avocatul lui Watson, a reprezentat mai mulţi astfel de muncitori care au început să intenteze procese angajatorilor din 2004 şi au primit despăgubiri considerabile.
Verdictul în favoarea lui Watson este cel mai recent dintr-o serie de procese din ultimii 15 ani şi a fost dat după nouă zile de deliberări.
Producătorul floricelelor consumate de acesta, Gilster-Mary Lee, din Illinois, trebuie să îi plătească 80 la sută din suma de 7.217.961 de dolari, iar restul despăgubirii trebuie plătită de lanţul de supermarket-uri King Soopers deţinute de compania Kroger, care a anunţat că va face apel.