Antena 3 CNN Externe Rușii vor să rupă orice legătură cu Occidentul. Piața Europei a fost redenumită Piața Eurasiei: „Ne despărțim treptat”

Rușii vor să rupă orice legătură cu Occidentul. Piața Europei a fost redenumită Piața Eurasiei: „Ne despărțim treptat”

Bianca Chirilă
2 minute de citit Publicat la 23:39 24 Iul 2024 Modificat la 23:39 24 Iul 2024
piata europei din moscova
Piaţa Europei a fost menită să simbolizeze „unitatea ţărilor europene”. FOTO: X/ Anton Gerashchenko

Numele Pieţei Europei din Moscova a fost schimbat miercuri în Piaţa Eurasiei, decizie ce are la bază probabil nemulţumirea faţă de sprijinul acordat de Uniunea Europeană Ucrainei. Deși mulți ruși au fost de acord cu decizia, unii dintre ei sunt îngrijorați că această schimbare este un „semn de conflict”, relatează dpa și BBC.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a publicat un decret prin care piaţa situată în centrul oraşului va purta de acum denumirea ce desemnează întregul teritoriu al Europei şi Asiei.

Nu a fost precizat motivul acestei decizii, dar se consideră că este vorba de un nou semn că Rusia se îndepărtează de Europa, ca rezultat al războiului de agresiune al Moscovei împotriva Ucrainei, şi se concentrează mai mult asupra Asiei, notează dpa.

Moscova afirmă că Uniunea Europeană duce o politică agresivă şi antirusă, acuzaţie repetată miercuri în faţa presei de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova.

Piaţa Europei a fost menită să simbolizeze „unitatea ţărilor europene”

Piaţa Europei a fost inaugurată acum peste două decenii ca proiect ruso-belgian, fiind menită să simbolizeze „unitatea ţărilor europene”. Steagurile ţărilor europene au fost arborate multă vreme pe un monument amplasat în piaţă, dar anul trecut au fost înlăturate.

Realitatea este că invazia Rusiei în Ucraina și sancțiunile occidentale au exercitat o presiune enormă asupra relațiilor dintre Moscova și Europa. Autoritățile ruse vorbesc în mod constant acum despre necesitatea de a înclina spre est și de a privi spre China, Coreea de Nord, Asia în ansamblu.

Europa nu este doar demodată, ci este portretizată de autoritățile ruse drept inamicul.

Nu este prima dată când autoritățile de la Moscova fac politică cu numele străzilor după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

În iunie 2022, strada pe care se află ambasada SUA a fost redenumită „Piața Republicii Populare Donețk”.

În mod similar, luna următoare, zona din jurul ambasadei britanice a devenit „Piața Republicii Populare Lugansk”.

„Nu vreau să fiu în Europa”

Câțiva ruși au fost întrebați ce părere au despre decizie. Cei mai mulți dintre ei spun că este una bună, unii adăugând chiar că „nu sunt prieteni cu Europa”, potrivit BBC.

„Este decizia corectă. Nu suntem prieteni acum cu Europa. Nu vreau să fiu în Europa”, a spus o rusoaică.

„Eurasia este ok. Rusia se învecinează cu Europa și Asia. M-am născut în Kazahstan, așa că este în regulă pentru mine”, a mai spus o alta.

„Europa are standarde diferite acum. Ei gândesc într-un mod diferit. Ne despărțim treptat”, a mai adăugat un rus.

Pe de altă parte, sunt și voci care critică decizia și spun că această schimbare a numelui este „un semn de conflict”.
 

×
x close